• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Gregory Mortier

Energie hebben de vrijwilligers van GMF te over, maar om een energietransitie te realiseren moeten we rekenen op andere alternatieven zoals zonne-energie. Daar weet vrijwilliger Gregory Mortier ons meer over te vertellen.

Waar kunnen we je treffen als vrijwilliger voor GMF?

Ik ben actief als ambassadeur voor Gent Zonnestad. Dat is een groepsaankoop van zonnepanelen gestart door EnerGent,. GMF is een partner van Gent Zonnestad, net zoals Natuurpunt Gent. De ambitie is om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen. In 2017 lanceerde GMF een oproep voor personen die infosessies wilden geven voor Gent Zonnestad. Ik ben daar vrij snel op ingegaan. Ik geef op mijn werk ook opleidingen en infosessies, dus die ervaring had ik al. Ik kreeg een spoedcursus van EnerGent en kon één keer zelf een infosessie bijwonen, de tweede keer mocht ik er al volledig zelf voor gaan!

Hoe moeten we ons zo een sessie voorstellen?

Bij GMF wordt er soms over de ‘Solarware’ avonden gesproken, naar analogie met de gekende Tupperware Parties. We komen met onze beamer bij de mensen thuis om het project voor te stellen. We worden gecontacteerd door particulieren, organisaties, soms ook buurtcomités. Het concept slaat aan, we krijgen veel positieve feedback. Je merkt ook dat de actualiteit een grote rol speelt om de interesse van het publiek aan te wakkeren. Een nieuwsitem over digitale meters bijvoorbeeld kan ook de opkomst voor onze infosessies een boost geven.

Krijgen jullie soms onverwachte vragen tijdens een infomoment?

Jawel, zo was er een vrouw die uitgerekend had dat ze 10 zonnepanelen nodig had voor haar verbruik. Ze vroeg of we nog 2 kapotte panelen konden bijplaatsen om zo tot een symmetrische opstelling te komen.

Heb je veel moeten bijleren om als ambassadeur aan de slag te kunnen? Ik denk dan vooral aan de technische kant van de zaak.

Ik heb geen technische achtergrond, maar dat hield mij zeker niet tegen. Wat ik tijdens de spoedcursus van EnerGent te zien kreeg was maar het topje van de ijsberg, ik heb me dus echt moeten inwerken in de materie. Je moet kunnen antwoorden op heel concrete vragen. Hoeveel panelen heb ik nodig voor een elektrische wagen? Wat is de beste positie van de panelen op mijn dak? De presentatie is intussen een stuk getrimd om de zaken zo bevattelijk mogelijk voor te stellen.

Hoe heb je GMF leren kennen?

Door een kort artikel over een telling van het aantal auto’s dat nog over de Korenmarkt reed. Dat bleek een actie van GMF, ik vond dat zeer moedig en kritisch en ben onmiddellijk vrijwilliger geworden. Mijn eerste ‘opdracht’ was stickers bussen in Mariakerke. Onlangs heb ik ook meegewerkt aan frigo-opmetingen in lokale winkels, in het kader van een onderzoek naar energieverbruik in supermarkten. In sommige zaken wordt nog met een open diepvries gewerkt! Ik ga ook naar de activiteitenvergadering, ik ben meer een doener dan een denker en laat mij leiden door de opportuniteiten die zich aanbieden. GMF heeft voor elk wat wils. Ik ben al van kindsbeen af ecologisch bezig, ik sorteerde al afval nog voor dat officieel gevraagd werd. Ik ben initiatiefnemer van het Netheidscharter in mijn buurt. Dat is inderdaad vuiligheid van een ander oprapen, maar wij zien onze buurt graag proper en bovendien stimuleert het anderen om bewuster om te gaan met afval.

Nu willen we natuurlijk ook weten of je zelf zonnepanelen hebt.

Tuurlijk! Via Gent Zonnestad. Mijn persoonlijke ervaringen met Gent Zonnestad geef ik mee aan de mensen die mijn sessies bijwonen. In al mijn sessies verwijs ik naar de uitspraak van Tine Heyse dat we van Gent een kleine energiecentrale kunnen maken om onafhankelijk te worden van het gebruik van fossiele brandstoffen. Je kan kiezen voor een groene energieleverancier, maar het kan nog ambitieuzer door je eigen productie in handen te nemen.

 

Zelf vrijwilliger worden? Laat het ons weten via info[at]gentsmilieufront.be. Wij nodigen iedereen uit voor een kennismakingsgesprek.

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X