• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

GMF talks | de podcastreeks van Gents MilieuFront

22 december 2021 at 11:00am

GMF talks is de podcast van Gents MilieuFront met zachte tandjes maar scherpe tong. Deze podcastreeks wil mee het verschil maken in de transitie naar een ecologisch en sociaal rechtvaardige stad. In elke aflevering gaan we in op boeiende thema’s die hier volgens ons een belangrijke rol in spelen. Je kan de podcast voorlopig beluisteren via Spotify, of je apple podcast app.

#2 Over her-denken van de groei en economische snoei voor menselijke bloei.

Jonas Van der Slycken doctoreerde in de economische wetenschappen en verdiepte zich in ecologische economie en ontgroei. Samen met Barbara Janssens, host van deze aflevering, stelt hij containerbegrippen als ‘groei’ en ‘ontwikkeling ‘in vraag en geeft hij ons een inkijk in ontgroei in al zijn facetten. Voeding voor een maatschappij waarin de sterkste schouders de sterkste lasten dragen en we tijd creëren voor verbinding met elkaar. Veel luister en bloeiplezier!

Met deze keer
*Gastvrouw Barbara Janssens en Jonas Van der Slycken.
*Opgenomen op 11 februari 2022 in de studio Rozebroeck in Sint-Amandsberg. Techniek en montage door Woeha (Hans Roels) – www.woeha.be.
*Tips, feedback, correcties? Stuur een e-mail naar gmftalks[at]gentsmilieufront.be
*Duur: 28min 11sec.

Shownotes #2
*In deze video gaat Jonas himself in 3min. en 47 sec. de strijd aan met gedachten zoals ‘Gaat het goed met ons zolang de economie maar groeit? Met andere woorden: is het Bruto Nationaal Product écht de beste maatstaf voor maatschappelijk welzijn?’.

Laat je verder inspireren door deze literatuur:
*Ontgroei – The Dutch Degrowth Platform.

*Artikels in MO* van Jonas Van der Slycken “Ont-groeien: een kleine stap voor een econoom, een reuzensprong voor mens en planeet.” en “Goed samenleven is geen technologische maar een culturele en politieke kwestie.”

*Rethinking economics: een internationaal netwerk van studenten, academici en professionals die samen bouwen aan een betere economische wetenschap in het klaslokaal én in de maatschappij.

*De Transformisten zijn experts in de economie van het genoeg en alternatieven vleugels geven. Hun Piraminder geeft je een vijfstappenplan in een oogopslag en dankzij dit interview met Kate Raworth, auteur van de donut-economie, kan je het boek misschien al van je lijstje halen.

*Gent staat bol van de deel-initiatieven, en gelukkig maar! Mooie, concrete invullingen van de degrowth economie.
>> Deel je eigen wagen of fiets of die van iemand anders via een of meerdere deelplatformen. 
>> Als je in Sint-Amandsberg woont, kan je bij de Klusserette terecht voor het ontlenen van klus- en tuinmateriaal maar ook om kinderfietsen te ontlenen, kapotte toestellen te repareren of nog bruikbaar klusgerief door te geven aan een buur.
>>Via het online platform Peerby leen en huur je spullen van je buren in een muisklik.
>> De Babytheek Gent maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk door middel van een uitleensysteem.
>> Bij Op Wielekes leen je een kinderfiets, en kan je als lid telkens een fiets ontlenen op de juiste maat van je kind(eren).
>> Porseleen vervult je gekste keuken-gerief-dromen, zonder plaats in te nemen in je keuken (enkel tijdelijk).

*****************************************************************************************************************************

#1 Over (hitte)eilanden zonder palmbomen en hoe onze steden af te koelen.

Elina Bennetsen is voormalig voorzitster van Gents MilieuFront, bio-ingenieur en één van de drijvende krachten achter Waterland vzw. Samen met Roselien, host van deze podcast, gaat ze dieper in op het hitte-eiland effect en wat dit voor een stad als Gent betekent. Als afsluiter ga je naar huis met wat praktische tips om zelf je ‘steentje’ (pun intended) bij te dragen.

Met deze keer
*Gastvrouw Roselien Lapon en Elina Bennetsen.
*Opgenomen op 3 april 2021 in het kantoor van Gents MilieuFront. Techniek en montage door Woeha (Hans Roels) – www.woeha.be.
*Tips, feedback, correcties? Stuur een e-mail naar gmftalks[at]gentsmilieufront.be
*Duur: 26min28sec.

Shownotes #1
*Om het stadsklimaat in Gent in kaart te brengen heeft de UGent het unieke MOCCA (MOnitoring the City’s Climate and Atmosphere) project opgestart en een netwerk van weerstations in de stad geplaatst. Op 6 locaties zijn automatische weerstations geplaatst.

*Hitte-eilandeffect in Antwerpen in kaart gebracht.

*Klimaatplan Stad Gent

*Wat is een stedelijk hitte-eiland? Vind het hier goed uitgelegd en verbeeld in een infographic.

*Gezondheidsklachten bij warme dagen.

*Van ontharden kennen we ook wel wat bij Gents MilieuFront, lees er hier alles over.

*Laat een geveltuin aanleggen door onze eigen Geveltuinbrigade.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X