• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Big Jump 2024: Honderden springers zijn solidair met het Gentse Water

16 juli 2024 at 11:10am

Naar goede gewoonte wordt er op de 2e zondag van juli over heel Europa in het water gesprongen als een roep voor betere waterkwaliteit. In Gent sprongen opnieuw 150 personen mee.

Elk jaar vragen Waterland en Gents MilieuFront aandacht voor een betere waterkwaliteit in de Gentse Wateren. De terechte oproep naar verschillende overheden om meer werk te maken van waterkwaliteit is een boodschap die de organisatoren al jaren herhalen. Toch zien we dat de waterkwaliteit (te) traag maar gestaag vooruit gaat. In deze editie van de Big Jump toonden de springers zich solidair met het leven in het water. De Gentenaren die elk jaar springen vragen een verbetering van de waterkwaliteit, gezien de Gentse waterdiertjes constant in dit water van matige kwaliteit vertoeven. Enkele springers verkleedden zich om hun solidariteit met de waterdieren te tonen en de boodschap te geven dat we hen niet vergeten. Kortom, we blijven op tafel kloppen om werk te maken van een betere waterkwaliteit voor mens en dier. 

In voorbereiding van deze Big Jump gingen Waterland en Gents MilieuFront in gesprek met Prof. Peter Goethals. Hier kwam het grote pijnpunt – ook voor de diertjes in het water – opnieuw op tafel. Het water in de Gentse Waterlopen wordt overvoed: het water is danig voedselrijk dat bacteriën en algen hierin heel actief zijn en explosief groeien, waardoor de planten en dieren te weinig licht en zuurstof krijgen. Volgens de professor is het een combinatie van verschillende voedselrijke waterbronnen die in het Gentse water terecht komt. Ten eerste zien we voedselrijk water dat afkomstig is van landbouwrijke gebieden dat Gent binnenstroomt via Schelde en Leie. Daarnaast is er een combinatie van ongezuiverd en verdund afvalwater van huishoudens en industrie. Het verdunde afvalwater komt via overstorten in de waterlopen terecht, zeker bij intensieve neerslag. Hetl verdund afvalwater wordt verzameld in de gecombineerde rioleringen om door de zuiveringsinstallaties te kunnen behandeld worden.

Verschillende actoren zijn dus aan zet om gezamenlijk een steentje bij te dragen aan deze uitdaging. We vragen dan ook aan de stad, de rioolbeheerders, de Vlaamse overheden om nog nauwer samen te werken en de gepaste middelen er langs te leggen om ook de Gentse binnenwateren proper te krijgen en diverse functies – zoals zwemmen en recreatie in het algemeen – te ondersteunen!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X