• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

GMF dient klacht in bij ombudsdienst voor milieuhinder aan Schelde

27 juli 2015 at 9:36am
Buurtactiegroep GEzwiNT (een feitelijke vereniging van omwonenden van de Zeeschelde tussen Gentbrugge en Melle) en het Gents Milieufront dienen een klacht in bij de Vlaamse Ombudsdienst omdat de Waterwegen en Zeekanalen NV voor ernstige milieuhinder zorgt.  
 
In de jaren 2007 en 2008 werden de omwonenden van de Schelde (omgeving Scheldeoord, Gentbrugge) geteisterd door hevige muggenoverlast (knijten). De grote slikvlaktes waren toen door de verbeterde waterkwaliteit van de Schelde een zeer geschikt voorplantingshabitat. Op grond van een onderzoek van het instituut voor Natuur en Bosonderzoek werd in 2009 een beperkt debiet van 2,6 m3/s vanuit de Gentse binnenwateren (ringvaart) naar de Zeeschelde Gentbrugge ingesteld. Hierdoor verdwenen de knijten en de geurhinder en ontstond er een aantrekkelijke permanente vaargeul. In het voorjaar van 2014 beëindigde WenZ, zonder enig overleg met de Stad Gent of de omwonenden, eenzijdig het bovendebiet vanuit de Gentse binnenwateren. Hierdoor verdween de vaargeul en werd het al jaren niet meer opgeruimde zwerfvuil zichtbaar.
 
Door de toenemende temperatuur in de zomer van 2015 neemt de geurhinder sterk toe. Ook het gevaar voor een nieuwe opstoot van knijten is niet ondenkbaar. Volgens WenZ zouden zware metalen uit het slib worden vrijgesteld ingevolge het ingestelde bovendebiet. Uit een onafhankelijke studie van de universiteit van Antwerpen van 2013 blijkt echter dat er geen normoverschrijdingen van zware metalen zijn bij het ingestelde bovendebiet. Dit is ook logisch omdat de zware metalen volledig ingekapseld zijn.  Ondanks de eigen bewering dat zware metalen door het bovendebiet worden vrijgesteld, herstelde WenZ in het voorjaar van 2015 dan wel weer gedurende enkele weken het bovendebiet  om bestreden baggerwerken in de Zeeschelde ter hoogte van de Heusdenbrug uit te voeren. 
 
Buurtactiegroep GEzwiNT en Gents Milieufront vrezen dat WenZ een politiek van bewuste verzieking van het unieke zoetwatergetijdengebied tussen Gentbrugge en Melle voert om de publieke opinie te winnen voor hun pleziervaartproject waartegen veel weerstand bestaat. De verenigingen hopen dat de tussenkomst van de Vlaamse Ombudsdienst ertoe zal leiden dat het bovendebiet terug wordt ingesteld en dat Waterwegen en Zeekanalen NV voldoet aan de op haar rustende verplichting om het zwerfvuil te ruimen. 

Onze volledig brief vind je hier

Het artikel van de Gentenaar vind je hier
De rapportage van AVS vind je hier
Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X