• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Betonrapport 2024: Gentse cijfers!

29 februari 2024 at 9:40am

Op 29 februari publiceerden Breekijzer en Natuurpunt het Betonrapport 2024. Het levert ontluisterende cijfers op. Samen met Antwerpen en Beveren kent Gent de hoogste verhardingssnelheid van Vlaanderen. Tussen 2013 en 2021 kwam er om de acht dagen één hectare verharding bij in onze stad. De uitdagingen zijn groot, maar er zijn ook lichtpunten. En héél veel kansen.

‘Vlaanderen blijkt de slechtste leerling van de Europese klas als het op verharding aankomt’, stelt het Betonrapport. Met een gemiddelde van 50.000 m² per dag dreigt de betonstop een betonflop te worden. Om de doelstellingen toch te halen, moet tot 2050 per Vlaming jaarlijks 1 m² netto worden onthard. Haalbaar, maar zowel de Vlaamse overheid als de lokale besturen zullen hier langdurig en sterk op moeten inzetten.

Gent verhardt zeer snel

Ook in Gent is er heel wat werk, dat leren de harde cijfers van het rapport ons. Qua verhardingssnelheid staat Gent op de derde plaats van alle gemeenten. Tussen 2013 en 2021 werd er gemiddeld 1251 m² per dag verhard, ofwel elke acht dagen één hectare. Antwerpen bekleedt de eerste plaats, Beveren staat op twee. Niet toevallig hebben deze drie gemeenten een aanzienlijke oppervlakte havengebied.

Maar Gent onthardt ook 

Als het over zachte bestemmingen gaat, doet Gent het beter. Een gemiddelde van 14 m² ontharding per dag toont aan dat het weldegelijk mogelijk is. Al telt momenteel maar een kwart van Gent als zachte bestemming. Dringend tijd dus om dat uit te breiden.

De uitdaging voor Gent

Het Betonrapport stelt voor elke gemeente een opgave voor de toekomst. Tegen 2050 moet er in Gent zo’n 175 hectare onthard worden. Daarnaast duidt het rapport dat er in het Gentse honderden hectare in aanmerking komen voor ‘prioritaire herbestemming’. Het gaat daarbij over plaatsen die momenteel tot harde bestemmingen behoren, zoals woon- en industriegebieden, maar met waardevolle, bedreigde open ruimte die eigenlijk beschermd moet zijn. Om verharding in deze gebieden te vermijden, moeten ze omgedoopt worden tot zachte bestemmingen. Momenteel telt drie kwart van Gent nog als harde bestemming. Daarnaast biedt het Betonrapport ook een algemene oplossing voor Vlaanderen: 1 m² verharden = 2 m² ontharden.

Laat de Leegte onverhard

Leegte: prachtig weiland in Drongen

Gents MilieuFront ziet al meteen een zeer geschikte gelegenheid waarbij het stadsbestuur kan tonen welke kant het uit wil: er loopt op dit moment een aanvraag van een projectontwikkelaar om in Leegte, pal naast de Bourgoyen en vlak bij de Vinderhoutse bossen, een (overstromingsgevoelig) weiland te verkavelen. Een spectaculair slecht idee. Dit perceel verdient snelle bescherming. Een voor de hand liggende start voor Gent om de verhardingsproblematiek tegen te gaan.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X