GMF dient bezwaar in tegen plannen bijkomende rijstrook E40
24 april 2025 at 9:30amHet Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid wil een vierde rijstrook of ‘weefstrook’ aanleggen tussen de complexen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem (lengte: 2,4 km). Die nieuwe infrastructuur zorgt voor capaciteitsuitbreiding en zal dus rechtstreeks leiden tot meer autoverkeer.
Net om die reden vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen in 2018 de vergunning – mee op aangeven van Gents MilieuFront (GMF). Nu dient GMF opnieuw bezwaar in bij dit nieuwe project tijdens het openbaar onderzoek.
Geen bijkomend autoverkeer nodig
Autowegen staan niet op zich: ze brengen belangrijke lokale en bovenlokale milieueffecten met zich mee. GMF kant zich tegen de aanvraag tot capaciteitsuitbreiding van de E40, omdat bijkomende weginfrastructuur geen oplossing is: in eerste instantie doet een nieuwe rijstrook de verkeerscongestie afnemen, maar door het aanzuigeffect zorgt die op lange termijn voor bijkomend verkeer. Resultaat: net hetzelfde probleem.
‘GMF verzet zich tegen extra gemotoriseerd verkeer in het al zo door files geplaagde zuiden van Gent en Vlaanderen’ – Steven Geirnaert, coördinator Gents MilieuFront
Geschiedenis met weeffouten
Al eerder probeerde de Vlaamse overheid hier een vierde rijstrook of weefstrook aan te leggen, maar zorgde GMF er mee voor dat die er niet kwam. Zo startten Gents MilieuFront, Greenpeace en een bewoner van Zwijnaarde in januari 2018 een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning van 13 november 2017 voor deze capaciteitsuitbreiding. Die werd daarop vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwisting in juli 2019, de weefstrook kwam er niet.
Een weefstrook is… een extra rijstrook
Ook nu stelt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de vierde rijstrook voor als een maatregel om de veiligheid te verhogen. De herinrichting zou gebeuren door gebruik te maken van bestaande overbreedtes van de middenberm en/of de al verharde pechstrook. Daarom kan GMF enkel concluderen dat er een extra rijstrook komt, al stelt de projectaanvraag uitdrukkelijk dat het project geen capaciteitsuitbreiding op de E40 beoogt – iets wat GMF dus sterk betwijfelt.
De capaciteit van een weg wordt namelijk bepaald door het aantal verkeerseenheden dat per tijdseenheid (per uur) kan worden verwerkt, wat fungeert als een maat voor de doorstroming. Bij een gemiddelde snelheid van 85-90 km/u en een gemiddelde volgtijd van 1,6 seconde is een dichtheid mogelijk van 25 voertuigen/km/rijstrook. Dat samen resulteert in een capaciteit van zo’n 2.250 voertuigen per uur per rijstrook. Met 4 rijstroken neemt de capaciteit toe met 33% t.o.v. 3 rijstroken – dit over een afstand van 2,4 km.
Conclusie: stellen dat er geen capaciteitsuitbreiding wordt beoogd, maar wel een extra rijstrook en 2.250 voertuigen/uur invoeren, dat valt niet te rijmen.
‘Dit is natuurlijk wél een capaciteitsuitbreiding, al beweert AWV van niet’ – Steven Geirnaert, coördinator Gents MilieuFront
Het recept om alsmaar bijkomende weginfrastructuur aan te leggen blijkt nochtans niet te werken en is al meermaals bewezen. 2024 was het recordjaar voor files op Vlaamse snelwegen.
Gents MilieuFront hoop dat de Vlaamse overheid afziet van haar project en ernstig nadenkt over alternatieven voor weginfrastructuur en bijkomend verkeer.
Lees ons volledige bezwaarschrift hier.