• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gents MilieuFront verhuist!

18 juni 2020 at 11:30am

Tromgeroffel, gejuich en vele hoera’s voor héél groot nieuws. We zochten en vonden een nieuwe stek, dus hou je vast: Gents MilieuFront verhuist!

‘GECxit’ 
Gedurende 18 jaar vond GMF onderdak in het Gents Ecologisch Centrum (GEC), ideaal gelegen op een steenworp van station Gent-Sint-Pieters. Onze visie sluit mooi aan bij die van het GEC, waardoor GMF op deze fijne plek kon groeien en bloeien, mede gespijsd door de vele heerlijke maaltijden bij Lekker GEC. Maar de felle groei in het aantal medewerkers zorgde ervoor dat ons huidige kantoor te klein werd. Bovendien was het tijdens bijeenkomsten van de beleids- en activiteitenwerkgroep vaak puzzelen om alle vrijwilligers een plekje te geven. Ook grotere projecten zoals de Geveltuinbrigade creëerden meer nood aan ruimte, bijvoorbeeld voor opslag van materiaal. Zodoende werd het stilaan tijd voor een zachte ‘GECxit’.

De zoektocht
Sinds begin 2019 overwogen we een verhuis, te meer omdat GMF financieel gezond is en over middelen beschikt om die verandering van locatie te dragen. Op het moment dat de zoektocht naar een geschikt pand werd gestart, lieten we nog in het midden of we de voorkeur gaven aan kopen of huren. Het verhuisteam – bestaande uit medewerkers, bestuurders en een architect van MAW – stelde een heuse behoefteanalyse op. Onze droomplek zou onder andere een grote zichtbaarheid en uitstraling bezitten, hoge punten halen qua mobiscore, veel ruimte bieden aan onze vrijwilligers en een sfeervolle inrichting hebben voor onze medewerkers. We bezochten heel wat panden, maar die scoorden vaak slecht op één of meerdere elementen uit onze behoefteanalyse. Toch bleven we hoopvol.

Screenshot 2020 06 22 at 14.31.21

Dampoortstraat 81
Een tip van een van onze bestuurders leidde naar de Dampoortstraat 81. De benedenruimte – vroeger een parketwinkel – bleek aan heel veel van onze behoeften te voldoen. Op de verdiepingen bevinden zich echter vier appartementen. Het pand werd verkocht in zijn geheel en was daarom veel te duur voor GMF. Zelf investeren zou een hoog risico met zich meebrengen. Toch wilden we dit fijne pand niet zomaar laten gaan. Aangezien GMF houdt van samenwerking besloot het Front om wooncoop te contacteren, een coöperatie met een nieuwe kijk op de woningsector – zie ook ons artikel over wooncoop in de Frontaal lente-editie van 2019.

“Onze nieuwe stek wordt echt een open huis in de stad”

 Samenwerking met wooncoop

Wooncoop toonde meteen interesse. ‘Eind 2017 steunde GMF wooncoop met een lening voor ons eerste pand. Nu kwam er een kans om samen een project op poten te zetten, waarbij we elk onze doelstellingen zouden kunnen realiseren: dat leek ons gewoon de max.’ Na grondig afstemmen is beslist dat GMF de benedenverdieping van het pand in Dampoortstraat 81 zal huren volgens het wooncoopprincipe. Dat wil zeggen dat GMF cöoperant-bewoner wordt bij wooncoop. Door die investering in de coöperatie krijgt GMF korting op de maandelijkse woonbijdrage, zodat de eigenlijke huurprijs relatief laag zal liggen. Wooncoop zelf heeft het hele pand in Dampoortstraat 81 gekocht, de bovenliggende appartementen worden volledig door de wooncoöperatie beheert. De huidige huurders krijgen van wooncoop een voorstel om over te gaan tot wonen volgens het wooncoopprincipe, maar worden hiertoe niet verplicht. Pas wanneer er iemand verhuist, worden de nieuwe bewoners wel wooncoopers.

Screenshot 2020 06 22 at 14.32.15

Wat is wooncoop? 
Wooncoop is een wooncoöperatie met als slagzin ‘huren bij jezelf’. Met het geld van haar coöperanten koopt wooncoop panden, die volgens het wooncoopprincipe worden verhuurd aan kostprijs. Om je te vestigen in een pand van wooncoop word je eerst aandeelhouder van de wooncoöperatie. Die neemt alle verantwoordelijkheden van het eigenaarschap op zich, terwijl de huurder-bewoners als aandeelhouder van wooncoop mede-eigenaar zijn van de coöperatie en het pand waarin ze wonen. Per project komt minstens een derde van de totale kostprijs van coöperant-investeerders die zelf niet in een wooncoop-pand wonen. Een ander derde komt uit de bewonersgroep en hun achterban, het laatste derde wordt geleend bij de bank. Voor alle coöperanten is er een beoogd dividend. Leningen geven kan ook, met een effectief dividend van 2%. Dat is momenteel voordeliger dan geld op een spaarrekening. Maar het belangrijkste voordeel van wooncoop is dat elke bewoner binnen de coöperatie levenslang woonrecht heeft. Elke bewoner van een wooncoop-pand huurt als het ware bij zichzelf en combineert zo de voordelen van huren met die van zelf eigenaar zijn.  Zelf coöperant of leninggever worden? Lees er alles over op wooncoop.be.

“Een samenwerking die ethisch, economisch én inhoudelijk klopt”

Een win-win voor iedereen
We zijn oprecht blij met deze samenwerking met wooncoop! Via wooncoop zorgen we immers mee voor meer eerlijke woonruimte in de stad. Daarnaast zullen we aan cohabitatie doen tussen private en niet-private wooneenheden, zonder ons met de eigenlijke verhuur van de appartementen bezig te moeten houden. Wooncoop zelf is heel blij met de appartementen. ‘We hadden al langer interesse om – naast projecten van zuiver collectief wonen – het wooncoopmodel eens toe te passen in een zeer klassiek appartementsblokje. Algemeen is deze samenwerking met GMF er een die ethisch, economisch én inhoudelijk klopt’, klinkt het bij wooncoop. Ook GMF-coördinator Steven is helemaal overtuigd: ‘Toen we na anderhalf jaar intensief zoeken het pand in de Dampoortstraat vonden was iedereen enthousiast. Het pand voldoet helemaal aan de noden voor een nieuw kantoor. Er zal  meer ruimte zijn voor onze medewerkers en voor klanten van de MilieuAdviesWinkel. Ook kunnen we er op informele manier met onze vrijwilligers samenkomen, krijgt GMF meer zichtbaarheid in de stad én hebben we een goede uitvalsbasis voor de Geveltuinbrigade. Zo worden we echt een open huis in de stad!’

Screenshot 2020 06 22 at 14.33.27

De planning
De compromis voor het pand is intussen getekend door wooncoop. We plannen nu samen enkele aanpassingen om op die manier van Dampoortstraat 81 een gezellige en laagdrempelige GMF-stek te maken.De kantoorruimte dient zo praktisch mogelijk te worden ingericht, maar het pronkstuk wordt de grote multifunctionele ruimte achteraan in het gebouw. Onze vrijwilligers krijgen een zee van plaats! Natuurlijk proberen we, in overleg met wooncoop, het pand zo ecologisch mogelijk te verbouwen en denken we na over zaken als de opvang van regenwater, zonnepanelen op het dak en voldoende isolatie. Door de huidige coronamaatregelen is het onmogelijk om een exacte timing te plannen, maar we willen erg graag dit najaar al verhuizen naar onze nieuwe stek. In de komende Frontaals lees je sowieso meer over de voortgang van onze verhuis – ga in tussentijd gerust al eens een kijkje nemen!

Auteur van dit artikel: An Van Hemeldonck

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X