• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

GMF, Fietsersbond en Werkgroep Sint-Pieters-Buiten rinkelen voor Gent-Sint-Pieters van de toekomst.

6 november 2018 at 7:55am

Dinsdagochtend 6 november rinkelden tientallen fietsers van Gents MilieuFront (GMF), Werkgroep Sint-Pieters-Buiten en Fietsersbond aan de ingang van het Gent-Sint-Pietersstation tegen de geplande besparingen. Er wordt hiermee onrechtstreeks fors gesneden in de bouw van de fietsinfrastructuur. Het station waar dagelijks 60.000 reizigers passeren heeft een fietsgericht beheersplan nodig, een station van de toekomst waardig.

Het Project Gent Sint-Pieters dreigt niet langer een toekomstgericht 21e eeuws mobiliteitsproject te worden. Met de geplande besparingen wordt er fors gesneden in de bouw van de fietsinfrastructuur. In de huidige plannen wordt een deel van de ondergrondse fietsstalling niet meer gebouwd en hiermee worden honderden vierkante meters geschrapt.

De beloofde capaciteit voor 13.500 fietsen wordt verspreid over het project, en in de overblijvende vierkante meters gewrongen en gewurmd.

Volgens ons staat dit gelijk aan minderwaardige kwaliteit. Daarnaast ontbreekt alle pragmatische visie en een fietsgericht beheersplan. Vragen zoals: ‘“Waar komt een bewaakte stalling? Waar is er plaats voor de Blue Bike? Waar komt het Fietspunt? Zal er voldoende plaats zijn voor niet klassieke fietsen (alle types die niet in een fietsrek passen)? ” blijven onbeantwoord. Er wordt niet gekeken naar de behoeftes van de toekomst. De NMBS trekt helaas ook geen lessen uit het verleden van afgewerkte stationsprojecten. Zo is er in het station van Brugge 10 jaar na de oplevering van de ingrijpende verbouwing reeds een chronisch tekort aan overdekte fietsstallingen.

Ruimte voor fietsen
GMF en Fietsersbond voorspellen al jaren dat de 13.500 geplande fietsstallingen in 2027 niet zullen volstaan voor een stad met een snel groeiend fietsgebruik. Eind 2017 telde GMF al 11.364 fietsen aan het station Gent-Sint-Pieters. Het enige tegenargument van financiële beperkingen klinkt lauw in tijden waar er gepleit wordt om 100% in te zetten op de alternatieven voor de auto.
Dit alles is onbegrijpelijk voor het jaarlijks groeiende, grootste reizigersstation van Vlaanderen. Te meer voor Gent, de snel groeiende, grootste fietsstad van België!

Wij vragen een fietsgericht beheersplan
Fietsersbond Gent, Gents Milieufront en Werkgroep Sint-Pieters-Buiten vragen om de huidige amputatieplannen stop te zetten, en te laten screenen door mobiliteitsexperten uit Nederland. De NMBS-groep heeft afgelopen decennia massaal geïnvesteerd in ruimte voor een immense autoparking. We vragen dat nu eenzelfde inspanning geleverd wordt voor fietsstallingen en fietsinfrastructuur.

Het debacle van de NMBS-projectontwikkelaar SOFA en een gestuurde mentaliteitswijziging bij de NMBS-architecten mag niet afgewenteld worden op de Gentse fietsende stationsgebruikers. Ruimte die nu niet gebouwd wordt, kan je in dit stationsproject later nooit meer bijbouwen. Het is NU tijd om ruimte te creëren voor het Gent-Sint-Pieters-station van de 21ste eeuw!

Kortetermijn maatregelen blijven broodnodig
De verenigingen benadrukken nogmaals dat er ook tijdens de looptijd van de werf, die nog vele jaren zal duren, meer inspanningen moeten gebeuren om de fietsende treinreizigers tegemoet te komen. Het is niet acceptabel dat er dag na dag een tekort aan overdekte fietsenstallingen is aan het station. Op elk moment zouden er voldoende overdekte stallingen moeten beschikbaar zijn, desnoods door een deel van de bovenste verdieping van de autoparking beschikbaar te stellen voor fietsers.  De komende jaren wordt de min drie van die parkeergarage toch niet gebruikt, want geen bewoning.

{gallery}Rinkelactie Gent Sint Pieters – 6.11.2018.{/gallery}

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X