• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Gents MilieuFront en Fietsersbond schilderen zelf fietsinfrastructuur in Oostakker

26 juni 2018 at 7:50am

Vrijwilligers van Gents MilieuFront en Fietsersbond schilderden, met de hulp van buurtbewoners, op 25 en 26 juni op drie verschillende plaatsen fietspaden. Op deze manier willen de organisaties en bewoners aandacht vragen voor veilige fietswegen van en naar de stad (over de R4). Op deze smalle en drukke wegen ontbreekt een veilige fietsinfrastructuur. Als we mensen en scholieren op de fiets willen krijgen moet de weginfrastructuur beter en veiliger!

Met Gents Milieufront (GMF) en Fietsersbond Gent zijn we niet aan ons proefstuk toe: in 2013 en 2014 trokken we reeds de aandacht op een aantal locaties waar de fietsinfrastructuur ondermaats was. We schilderden in 2013 een fietspad in Bijlokehof, een jaar later was Gentbruggebrug aan de beurt. Aan Bijlokehof kwam nadien een echt fietspad. Gentbruggebrug kreeg een fietssuggestiestrook.
Het Circulatieplan (april 2017) kreeg onze volle steun, en betekende een grote stap voorwaarts voor fietsend Gent. We zijn bovendien vragende partij om dergelijke Circulatieplannen ook buiten de R40 te realiseren.

Oostakker als fietswoestijn
De Voordestraat in Oostakker stond reeds op de lijst uit 2013 van fietspadloze locaties. Na het ongeval met Nikita Everaert in februari 2018 focussen we méér dan ooit op Oostakker. Oostakker verdient komende jaren àlle aandacht van àlle wegbeheerders. Het is een echte fietswoestijn, een Amerikaanse slaapstad vol verkavelingen, geprangd tussen haven, R4 en Antwerpsesteenweg waar zowel Stad Gent als het Vlaams Gewest tekort schieten. Autodoorstroming en autoparkeerplaatsen zijn de topprioriteit en fietspaden zijn eerder uitzondering dan regel. De Antwerpsesteenweg en de R4 zijn voor voetgangers en fietsers een brede harde stadsmuur, zeker op het stuk met een snelheidsregime van 70km/u.

Met onze actie op dinsdag 26 juni focussen we op drie bruggen over de R4 die samen met de R4 in de jaren 70 werden aangelegd. Elke brug kreeg een voetpad, maar geen fietspad en de hellingen kregen voetpad noch fietspad. Anno 2018 domineert het autoverkeer deze smalle wegen en dat willen we anders!

Fietsvriendelijke make-overs
We vragen dat àlle bruggen en brughellingen een fietsvriendelijke make-over krijgen. Tijdens de heraanleg van het kruispunt R4-N70 (die al jaren op tafel ligt) zal het niet evident zijn voor fietsers om de N70 te gebruiken. Daarom moeten de andere punten die de R4 kruisen kwalitatief en veilig gemaakt worden.

Onze actie spitst zich toe op volgende oversteken van de R4:

  • Lochristi heeft in de Voordestraat reeds jarenlang een prima tweerichtingsfietspad tot aan de gemeentegrens. Op grondgebied Gent en op de brug over de R4 is er niks van fietsinfrastructuur.
  • Het tweerichtingsfietspad in de Smalleheerweg (Lochristi, richting crematorium, een belangrijke regiofunctie) is ondertussen al verouderd en te smal geworden. Op de brug over de R4 is er niks van fietsinfrastructuur.
  • De brug aan EDUGO De Toren (Eksaardserijweg) kreeg recent (2015) op de brug zelf een fietspad, maar de hellingen blijven gevaarlijk fietspadloos. AWV legde toen een op- en afrit aan voor Volvo Cars, en nam zeer ondoordacht deels alle ruimte in, waardoor het er des te moeilijker wordt om veilige fietspaden te creëren. De stad Gent plant een heraanleg van de Edugo schoolomgeving (zie hier). We juichen deze plannen toe en hopen dat er snel werk van gemaakt kan worden. Anderzijds vinden we fietssuggestiestroken op de brug wat mager (gezien ook de grote investeringen voor de nieuwe ontsluitingsbrug voor Volvo). Bovendien had die suggestiestrook er ook al lang kunnen liggen.

De plaatsen waar we aandacht voor vragen vind je hier op kaart.
We vragen dat deze bruggen en hellingen als topprioriteit aangepakt worden, zodat fietsers en voetgangers bij de werken aan de Antwerpsesteenweg / Orchideestraat (2019) een veilig alternatief hebben. Zowel AWV als de stad Gent zijn hiervoor verantwoordelijk. AWV voor de bruggen en hellingen. Stad Gent voor verdere fietsinfrastructuur.
Daarna kunnen soortgelijke bruggen over de R4, E17, E40, Schelde en kanalen aan de beurt komen.
Fietsersbond Gent maakt later in 2018 hier een inventaris van.

Foto’s © Gerbrich Reynaert 

{gallery}Fietspadschilderactie Oostakker – Juni 2018{/gallery}

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X