• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Adopteer een aardbeiplant en leer bij over luchtkwaliteit in je buurt

27 januari 2017 at 1:19pm

Hoe staat het met de luchtkwaliteit in de provincie Oost-Vlaanderen, zijn er grote verschillen? Dat wil het project AIRbezen vanaf het voorjaar van 2017 bestuderen. Een uniek citizen science-onderzoek dat voor de eerste keer op het grondgebied van een volledige provincie wordt uitgevoerd.

AIRbezen is een inintiatief van Beweging.net Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Christelijke Mutualiteit, de Universiteit Antwerpen en de drie Vormingplus-centra uit Oost-Vlaanderen. De provincie Oost-Vlaanderen steunt dit project in het kader van haar Ik Ben Klimaatgezond-campagne. Samen willen we een aspect van de luchtkwaliteit in beeld brengen. We willen ook informeren over luchtkwaliteit en ideeën lanceren om die luchtkwaliteit te verbeteren. Betere luchtkwaliteit levert immers een hoop gezondheidswinst op. 

Met behulp van de bladeren van aardbeiplanten zullen we een fractie van verkeersgerelateerd (fijn) stof op duizenden locaties Oost-Vlaanderen inschatten. De bladeren van de aardbeienplant werken als mini-bemonsteringsapparaat, ze verzamelen tijdens het groeiseizoen (fijn) stof dat in de lucht aanwezig is. Een deel van dat stof heeft magnetische eigenschappen. Via een magnetisch signaal kunnen we dus de hoeveelheid metaaldeeltjes inschatten. 

Eerdere Airbezen-campagnes in de stad Antwerpen toonden een link aan met de verkeerinstensiteit in een straat. Het verkeer verspreidt immers fijne metaaldeeltjes door slijtage van koetswerk, remmen en motoronderdelen, maar doet ook straatstof opwaaien. Deeltjes die niet magnetiseerbaar zijn, zoals roetdeeltjes kunnen echter op deze manier niet gemeten worden. Somige locaties zijn ook minder geschikt omwille van de aanwezigheid van ijzerhoudend stof dat niet afkomstig is van gemotoriseerd verkeer: in de buurt van tram- en treinsporen of in de buurt van bepaalde industriële bronnen waar metaalhoudend stof vrijkomt.

Dit onderzoek doen we niet alleen. We gaan met  zo’n 9000 vrijwilligers uit Oost-Vlaamse steden en gemeenten aan de slag: een heuse AIRbezen-community! Vanaf eind maart zullen zij een aardbeiplantje verzorgen, 3 maanden lang. Na de meetperiode in juni verzamelen we per plant vijf bladstalen, die de Universiteit Antwerpen vervolgens zal analyseren. In het najaar van 2017 maken we de resultaten van dit project bekend.

Nieuwsgierig naar AIRbezen? Meer info is te vinden op de website www.AIRbezen.be. Je kan je aanmelden als deelnemer vanaf 1 februari.

 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X