• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Vrijwilliger Guy ‘De idee dat je als individu geen impact hebt: daar ga ik niet mee akkoord’

24 oktober 2023 at 2:22pm

Ik speelde al langer met het idee van vrijwilligerswerk, maar er waren altijd zoveel andere activiteiten’, zegt Guy Trachez. ‘Tijdens de lockdown ben ik beginnen zoeken op de vrijwilligerswebsite van Stad Gent, en de thema’s waar Gents MilieuFront mee bezig is interesseren mij ook, dus 3 jaar geleden heb ik me aangemeld als vrijwilliger.’

Wat doe je zoal bij GMF?
Ik zit in de activiteitenwerkgroep. Voor mijn job zit ik al 8 uur per dag aan een computer, dus dan vind ik het wel leuk om ook de handen uit de mouwen te steken, zoals ontharden of vuilvissen vanop de kajak. De leukste actie dit jaar vond ik het bootcamp klimaatactivisme op de Gentse Feesten: op een speelse, ludieke wijze mensen doen nadenken over milieu en klimaat.
Ik heb onlangs ook een artikel voor Frontaal geschreven en dat vond ik eigenlijk ook wel leuk. En ik was ook eens van plan naar een vergadering van de beleidswerkgroep te gaan. Da’s een algemeen probleem in mijn leven: ik doe veel dingen graag en kom tijd tekort. (lacht)

Welke GMF-thema’s liggen jou het meest?
Ruimtelijke ordening en mobiliteit, en waar die twee elkaar ontmoeten. Hoe gaan we om met onze kostbare ruimte en hoe kunnen we functies slim combineren om onze open ruimte maximaal te vrijwaren? Ik vind het bijvoorbeeld heel interessant hoe ze de Arsenaalsite of de Oude Dokken slim willen herinrichten in functie van wonen, werk en recreatie. Dat zijn complexe puzzels met veel verschillende belangen en uitdagingen.

Hoe kijk je dan naar mobiliteit?
Ik gebruik sinds enkele jaren het Cambio-autodeelsysteem en merk dat veel mensen mij de vraag stellen: is dat niet duur? Dan probeer ik uit te leggen dat als je een wagen koopt en daarbij alle kosten optelt voor brandstof, onderhoud, verzekering, keuring en taksen, en die hele kostprijs deelt over het aantal ritjes, dan zit je aan een vrij hoog bedrag. Ik denk nu ook bewuster na over iedere rit: Is die wel nodig? Zijn er alternatieven? Autodelen heeft mijn ogen geopend voor de reële kostprijs van mobiliteit. Niet alleen de private kosten, maar ook de maatschappelijke kosten zoals vervuiling, files, gezondheidskosten, de ruimte die auto’s innemen en noem maar op. Als je die externe kosten mee in rekening zou brengen, dan worden de zogezegd te dure treintickets plots toch interessant.

Wat was jouw kantelmoment om duurzamer te gaan leven?
De documentaire Cowspiracy heeft echt mijn ogen geopend voor de klimaatimpact en het water- en landgebruik van veeteelt, maar ik was nog meer verbaasd over de rol van ngo’s en hun terughoudendheid om de veeteeltindustrie aan de kaak te stellen door financiële belangen. Daar was ik niet goed van. Dat is wel nogal een negatief getinte documentaire, maar anderzijds moet je eerst goed inzicht verwerven in de problematiek om er oplossingen voor te kunnen zoeken. Ik stel nu ook meer dingen in vraag en kijk kritischer naar ons voedselsysteem.

Hoe zoek jij naar oplossingen?
Ik probeer continu in kleine stapjes te verbeteren. Ik hou van positieve oplossingen als narratief om zaken in je leven te veranderen, eerder dan met de vinger te wijzen of te culpabiliseren. In plaats van iemand te vertellen dat ze geen vlees meer mogen eten zou je hen kunnen vertellen over een lekker veggie gerecht. Wie weet vinden ze het ook lekker en introduceren ze het in hun weekmenu. Veel dingen zijn gewoontes, en veel gewoontes zijn makkelijk aanpasbaar. De idee dat je als individu geen impact hebt: daar ga ik niet mee akkoord. Oké, er wordt terecht gewezen naar de rol van de overheid om zaken bij te sturen, en wetgeving en financiële stimuli zijn volgens mij de voornaamste wegen om verandering teweeg te brengen. Ook bedrijven dragen een grote verantwoordelijkheid. Maar politici en bedrijven reageren ook op signalen die ze uit de maatschappij opvangen. En als individu beïnvloed je ook altijd mensen uit je omgeving die op hun beurt weer hun kringen beïnvloeden. Dus de vraag is eigenlijk: kan je individuen los van elkaar zien? Het is altijd de optelsom van.

Dit artikel werd geschreven door Zjef De Loose voor Frontaal (editie herfst 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Jurgen Remmerie

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X