• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Vrijwilliger Benjamin ‘Mensen vragen mij vaak om oplossingen, terwijl ik zelf meer vragen heb dan antwoorden

9 december 2022 at 9:04pm

‘Als vrijwilliger ben ik volledig gefaald’, stelt Benjamin Van de Velde. Wat doet hij dan als vrijwilliger in de raad van bestuur van GMF?

Benjamin – ‘Als secretaris doe ik eigenlijk niet veel. (lacht). Sinds 2017 neem ik verslag op van de raad van bestuur. Maar eigenlijk had ik zo’n 10 jaar geleden al een eerste vrijwilligerservaring bij GMF. Plots was ik verantwoordelijk voor de logistieke organisatie van de eerste GMF-quiz. Uiteindelijk heb ik dat tot een goed einde gebracht, maar het was mij toch niet zo goed bevallen. Dat klinkt misschien raar voor een geëngageerde vrijwilliger, maar het ligt niet in mijn aard om initiatief te nemen. Ik steek niet snel mijn hand op, maar als ze mij iets vragen dan doe ik het wel. Met de verbouwingen aan het kantoor in de Dampoortstraat wordt er nu ook regelmatig met mij afgetoetst. Dat is wel echt mijn ding.’

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben bio-ingenieur van opleiding, maar ik moet wel zeggen dat ik weinig ken van natuur. Er zijn veel vogelaars bij GMF, maar zelf ken ik nauwelijks het verschil tussen een vink en een mus. Energie is meer mijn ding. Intussen ben ik al zo’n 14 jaar bezig met energiebeheer voor Universiteit Gent, waarvoor ik ook een opleiding energietechniek in gebouwen heb gevolgd. Ik heb voor mezelf ook een passiefwoning kunnen en mogen bouwen hier in Ledeberg. Maar ik ben echt geen mens om advies te geven zoals de Milieuadvieswinkel dat doet. Mensen vragen mij vaak om oplossingen, terwijl ik zelf veel meer vragen heb dan antwoorden. Ik zou de mensen te veel doen twijfelen.

Welke vragen houden je momenteel bezig?
Wij kijken elke avond naar het nieuws, en de helft daarvan gaat over klimaatverandering. Ik begrijp niet waarom mensen daar niet naar handelen. Allez, ik begrijp het wel: iedereen denkt dat de anderen het gaan oplossen. En niemand wil zijn eigen levensstijl totaal veranderen, inclusief mezelf. En dus stemt niemand op politici die zeggen dat ze uw leven gaan omgooien. Zoals Tobback al zei: ‘Bijna elke politicus weet wat je moet doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Er is alleen geen enkele politicus die weet hoe hij daarna nog moet verkozen raken.’ Onze regering heeft net nog de accijnzen verlaagd op fossiele brandstoffen. *(zucht)*. Alleen mijn portemonnee is daar content mee.
Ik ga nu iets heel raars zeggen: ik vrees dat de klimaatoplossingen niet samen gaan met democratie. Tenzij we misschien psychologen aan de macht hebben in plaats van ministers om de bevolking te beïnvloeden om wel de juiste keuzes te maken.

Welk politiek systeem stel je zelf voor?
De verlichte groene despoot: iemand die aan het roer staat en harde beslissingen neemt die niet iedereen graag heeft, maar met als doel het voortbestaan van de mens in een gezond ecosysteem. Ik ga hem niet zijn, want ik zou ook niet goed weten wat ik allemaal moet doen. En ik vrees ook dat het niet lang zou duren voor dat leidt tot onderdrukking, en dat kan natuurlijk ook niet. Ik zit dus vast in mijn redenering.

Wat moet er volgens jou gebeuren?
Anders gaan leven. Minder, minder, minder. Maar ik zou begot niet weten hoe dat gaat doordringen tot de maatschappij en de industrie. We kunnen alleen maar onze eigen levensstijl zo goed mogelijk proberen veranderen om klaar te zijn voor de ecologische, maatschappelijke en economische stormen die gaan komen.
Ik kan moeilijk overweg met boodschappen genre ‘het is nog niet te laat’ en ‘we zijn op goede weg’. Er zijn lichtpuntjes, maar de grote lijnen gaan nog steeds de verkeerde kant op. De kapitalistische tanker moet nog draaien of kapseizen. Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Zjef De  Loose voor Frontaal (editie Herfst 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Jurgen Remmerie

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X