• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Het Gent van 2033 door de ogen van de jongere generatie : politiek jongerendebat

20 februari 2024 at 8:34pm

2024 is hét verkiezingsjaar, maar op welke punten moet het lokale beleid komende jaren doorduwen? Welk Gent willen we en wie zal daarvoor zorgen? GMF en Green Office Gent organiseerden daarom een politiek jongerendebat op 12 oktober 2023 – één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Onno Vandewalle (ondervoorzitter Redfox en Vlaams parlementslid), Laura Schuyesmans (voorzitter Jong Groen Gent), Abdil Kara (bestuurslid Jong CD&V, lid Bijzonder Comité Sociale Dienst), Jelle Cabus (bestuurslid Jong Socialisten Gent) en Hannes Van Parijs (bestuurslid Jong VLD, politiek secretaris Open VLD Gent) vertegenwoordigen de stem van hun jongerenpartijen. Stefanie De Bock was moderator, en student van het jaar Helene Van Tichelen sloot af met  een wrap-up.  

Jonge Gentenaars
Het auditorium in de Blandijn wordt al snel gevuld met jongeren. Bij het binnenkomen kunnen ze meteen een vraag beantwoorden: ‘Waar lig jij wakker van?’ Woorden als “klimaat”, “betaalbaar wonen” en “armoede” verschijnen meerdere keren op het scherm. Ik tokkel zelf “klimaatcrisis” en “ongelijkheid” in, want ook voor mij is dit geen ver-van-mijn-bed-show. Ik ben Lowie, student journalistiek en in 2024 stagiair bij GMF. Zoals zoveel studenten die blijven plakken, verhuis ook ik volgend jaar graag naar een cohousing in Gent. Dus hoe moet onze geliefde stad eruit zien tegen 2033? Ik deel hier graag mijn visie over het debat.  

 Snelle-vragen-ronde
Wat denkt dit jonge publiek zelf over de thema’s van vanavond? Eerst tijd voor een snelle-vragen-ronde dus. Driekwart van de aanwezigen vindt dat het Gentse Houtdok géén jachthaven mag worden (78% ). Daarnaast willen vier op vijf de Gentse fly-over inruilen voor een stadspark en hebben ze liever ook geen privéauto’s meer in de stadskern (80%). Iets meer dan drie vierde vindt dat de hoogte van verkeersboetes gekoppeld moet worden aan loon (77%) en vier op vijf wil dat het Gentse stadsbestuur ten volle rekening houdt met het resultaat van het referendum over betaalbaar wonen. Het publiek is het er in ieder geval best over eens, maar wat denken onze jongerenvertegenwoordigers?

1: In het Gent van 2033 is wonen betaalbaar en is de wet aangepast aan nieuwe woonvormen
Er zijn te weinig woningen in Gent, daarover zijn we het eens. Komt dat door te veel regels? Door het budget? Hannes’ toekomstplan met veel hoogbouw lijkt mij in ieder geval niet de beste optie. Maar Jelle’s verwijt over de hoeveelheid leegstaande gebouwen is terecht. Sommige huizen in Gent worden al jaren niet meer gebruikt. Dan vraagt Laura zich af voor wie we deze huizen betaalbaar willen maken? Laten we eerst inzetten op een betaalbare huurmarkt voordat we starten met de koopmarkt. Wonen is een basisrecht, het moet betaalbaar zijn voor iedereen en de regels moeten soepeler.

 2: Het Gent van 2033 is groen en gezond: wat vandaag niet verhard is, mag nooit meer worden verhard
Is dit haalbaar? Volgens Abdil moeten we vooral verder doen zoals we bezig zijn: als we iets verharden, vergroenen we het ergens anders. Volgens mij moeten we veel verder gaan én is dit zeker haalbaar. Er moet actief gewerkt worden aan een leefbare, klimaatrobuuste stad. Abdil wil af van deze zogezegde droomscenario’s en pleit voor een ‘haalbaar’ beleid. Onno’s reactie neemt mij de woorden uit de mond: ‘We gaan ons, als jonge mensen, toch niet laten vertellen dat we moeten stoppen met dromen, dat we niets meer, zelfs radicaal, kunnen veranderen aan deze stad?’

 3: In het Gent van 2033 is de gemeenteraad een goede afspiegeling van de inwoners: inclusief en divers
De politiek is niet voor iedereen een veilige plaats, zoals voor mensen met een beperking of andere afkomst. Maar ook voor jongeren lijkt er maar al te vaak een te grote drempel te zijn. Hoe we de gemeenteraad een goede afspiegeling van het volk maken, weten onze jonge politici ook niet precies. Maar wanneer Jelle het heeft over personen die nooit een deel of een reflectie van zichzelf zien in het bestuur, voel ik me aangesproken. Want ook ik kan mezelf moeilijk terugvinden in onze beleidsmakers. En ik ben lang niet de enige. Dringend tijd om inclusie en diversiteit een paar puntjes hoger op de agenda te zetten dus.

 4: In het Gent van 2033 gaat er minder openbare ruimte naar de auto: er zijn geen gratis bewonerskaarten meer
Geen auto’s in de stadskern blijft een heftig discussiepunt. Veel Gentenaars hebben al geen auto meer. Maar wat met degenen die er écht een nodig hebben? Kan dit door parkings aan de rand van de stad? Door een beter en inclusief openbaar vervoer? Aan dat laatste is alvast nog heel wat werk.

Conclusie
Er zal nog wat discussie nodig zijn voordat er een duidelijke visie is over hoe het Gent van 2033 er moet uitzien. Misschien kunnen onze beleidsmakers alvast beginnen met het betrekken van al deze jonge Gentenaars. Ze zullen er volgens mij nog van schrikken hoeveel hoop en vraag voor verandering er schuilgaat in de ongehoorde stemmen van onze generatie.

Dit artikel werd geschreven door Lowie Vandyck voor Frontaal (editie winter 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: Dennis Licht

 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X