• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Boekbespreking: Het klimaatboek, heilige Greta schreef haar bijbel

30 juli 2023 at 7:08pm

De Heilige Greta! Patroonheilige der jongeren en toekomstloze generaties.”
Dat las je op het bidprentje dat GMF tijdens de Gentse Feesten 2022 meegaf in haar Klimaatkerk. De invloed van Greta op de klimaatbeweging is namelijk onuitwisbaar. De boekenclub las in de zomer van 2023 haar laatste worp, Het Klimaatboek.

Dat Klimaatboek zijn eigenlijk bijdragen van meer dan 100 auteurs, gegroepeerd in vijf grote hoofdstukken. In Hoe het klimaat werkt lees je over de oorzaak van klimaatverstoring, omdat je enkel het probleem kan oplossen als je het begrijpt. Hoe onze planeet verandert vertelt over dit nieuwe normaal. Het deel Hoe het ons beïnvloedt toont de vele gevolgen van klimaatverandering en wil de punten met elkaar verbinden, want klimaatverandering is geen geïsoleerd fenomeen. Wat we eraan hebben gedaan toont dan weer de strijd en toekomst van klimaatactie en Wat we nu moeten doen toont de vele perspectieven op wat er nu moet gebeuren.

Greta’s initiatief leverde een dik boek op, handig als overzicht. Tegelijk is het ook behapbaar voor een niet-geoefende lezer: een hoofdstukje is telkens een paar pagina’s en je kan de stukjes ook los van elkaar lezen.

Een vergelijking met een bijbel is daarom niet veraf: een verzamelboek van vele bijdragen, onderling soms licht verschillend maar allemaal met een rode draad, een Boodschap. Ontving Greta onlangs niet van een universiteit een eredoctoraat in de theologie?

Bekende namen schreven mee zoals Kate Raworth, Jason Hickel en Naomi Klein, maar ook pakweg een minder illustere wetenschapper over de toenemende resistentie tegen antibiotica veroorzaakt door temperatuurstijgingen. Vroeg je je bijvoorbeeld ook al eens af wie er eerst moet beginnen transformeren: het individu door anders te gaan leven of de industrie die anders moet gaan produceren? Wel, in Het Klimaatboek lees je een boeiende bijdrage over de link tussen individuele schuld en maatschappelijke transformatie.

In de eigen bijdragen van Greta lees je dan weer de onrust en soms angst van Generatie Z en tegelijk ook hun kracht en activisme. Ze brengt geen kant en klare oplossing. Iemand recenseerde daarom: “Het boek telt 480 pagina’s, maar misschien eindigt het daarom toch te vroeg.” Tijdens de bespreking in de boekenclub vonden we dit echter de kracht van het boek.

Het boek raakte ons als lezers van de boekenclub. We bespraken onder meer of deze turf een klimaattwijfelaar zou kunnen overtuigen. Ons denken kreeg door het lezen alvast meer fundament. ‘Hoop moet je verdienen’, schrijft Greta aan het slot van Het Klimaatboek. Het wakkerde alvast ons hoopvol GMF-activisme aan.

Het bidprentje van de Gentse Feesten eindigde trouwens erg toepasselijk met:
Wees Gegroet Greta,
vol van Genade, de Jeugd is met U.
Gezonden zijt gij door Generatie Z
En gezegend is het Woord van Uw Missie
Amen
, zeggen we na het lezen van Het Klimaatboek.

Zin om mee te lezen met onze boekenclub? Stuur een mailtje naar  [email protected]!

Dit artikel werd geschreven door Pieter Nuytinck voor Frontaal (editie zomer 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X