Zomer in Gent – winkeldeuren wagenwijd open, maar helft winkels laat airco lustig draaien
9 juli 2019 at 10:41amWie zich afgelopen koopzondag door de Gentse winkelstraten begaf, zag zowat alle winkeldeuren wagenwijd openstaan. Vaak merk je dat binnen de airco goed staat te draaien, terwijl de gekoelde lucht rechtstreeks naar buiten ontsnapt. Vrijwilligers van Gents MilieuFront (GMF) trokken er zondagnamiddag op uit om het aantal open deuren in de Gentse winkelstraten te tellen. Resultaat: zowat alle Gentse winkels houden de deuren open, de helft laat ondertussen de airco lustig draaien. Eerder dit jaar onderzocht GMF ook al het aantal open deuren tijdens de winterkoopjes.
Zondag 7 juli 2019 (19°C, overwegend zonnig, soms bewolkt): 5 GMF-vrijwilligers trotseren de soldendrukte in Gentse winkelstraten om het aantal open deuren + draaiende airco’s in kaart te brengen. Ze wandelen langs de traditionele Veldstraat en Langemunt, maar nemen ook een kijkje in ‘kleinere’ winkelstraten zoals de Hoornstraat, Brabantdam en Koestraat.
+200 winkeldeuren
“We telden in totaal 204 winkels, waarvan op 15 na allen de deuren open hadden staan”, vertelt Joke, vrijwilliger bij GMF. “Bij de helft van de winkels die de deuren open hielden, draaide de airco binnen volop.” Een gigantische en onnodige vorm van energieverspilling, want de gekoelde lucht die een airco produceert zoekt zo snel mogelijk zijn weg naar warme gebieden – buiten dus. “Het is het best te vergelijken met ‘s winters je gebouw warm stoken, maar tegelijkertijd de ramen en deuren open houden.” Een dergelijke steekproef bij Gentse winkels organiseerde GMF afgelopen winter, toen ze maar liefst 327 winkeldeuren telden – 100 meer dan afgelopen weekend, niet alle winkels zijn open tijdens koopzondag.
“Niet te warm, mevrouw?”
Net zoals vorige keer doen de grote winkelstraten het beduidend slechter dan de ‘kleintjes’. In de Veldstraat hield maar liefst 70% van de winkels de deuren open, terwijl binnen de airco vrolijk draaide. “Hoewel afgelopen zondag zo’n 4 op 10 winkels de airco niet aanzette, zijn de meeste voorzien om dit wél te doen op hetere dagen dan vandaag. Toen we een winkelier vroegen of de airco aanstond, was ze bezorgd of we het niet te warm hadden”, vertelt Joke. “Hadden we dat gewild, dan had ze op onze vraag meteen de airco in gang gestoken. We vermoeden dat de situatie op een zwoele dag van 30 graden dus nog veel erger is dan vandaag.”
Duurzame reflex
Hoe reageerden de Gentse winkeliers op onze enquête? Op slechts twee boze winkeliers na unaniem positief. Sommige uitbaters lieten de airco’s draaien met de deuren wijd open, maar waren zich bewust van de energieverspilling. Ze deden het toch wegens orders van bovenaf. Andere zaken, zoals Bookz & Booze in de Hoogpoort, zetten de airco uit wanneer de deuren openstaan. “Wij ontvangen onze klanten liever met open armen en deuren, dan met een kille airco”, klinkt het bij uitbater Ief. Bij Yak & Yeti in de Mageleinstraat hebben ze dan weer helemaal géén airco, vertelt winkelier Celine. “We hebben zelfs geen centrale verwarming! Wij pakken uit met natuurlijke en duurzame kledij, dus zijn we consequent en houden we ook ons energiegebruik duurzaam”, klinkt het daar. Maar niet alleen kleine zaken maken de duurzame reflex. Vrijwilligers van GMF waren bijvoorbeeld aangenaam verrast door winkelstraatreus H&M, die in de Veldstraat de deuren gesloten hield.
Roeselare gidsstad – wanneer actie in Gent?
Winkels die ‘s winters stoken en de deuren openzetten of ‘s zomers de airco aanzetten blinken dus niet echt uit in duurzaam en economisch denken – energie en geld worden letterlijk door ramen en deuren naar buiten gegooid. In Roeselare organiseert het bestuur campagnes om winkeliers te sensibiliseren en hun energiegebruik te verduurzamen. Ongetwijfeld ook een leuk en nuttig idee voor de Gentse bestuursploeg, die na onze winterenquête aangaf actie te willen voeren naar de handelaars. Benieuwd of dit tegen volgende zomer of winter zal plaatsvinden?