De ‘Gentse winterdroom’ bezorgt het milieu woelende nachten
3 december 2014 at 11:08amDromen van een alternatief voor de energieverslindende ijspiste tijdens de Gentse winterfeesten
Glijden in de schaduw van de torens van Gent: de openlucht ijspiste op het Sint-Baafsplein is ‘het’ lokmiddel van de Gentse winterfeesten. Wie ooit op of rond het ijs stond, kent dit toneel van bizarre evenwichtstoeren. Een evenwicht tussen winterpret en zorg voor het klimaat is echter zoek. Dit blijkt uit de facturen van de meterkasten in de buurt van de ijspiste van vorig jaar die Gents Milieufront heeft opgevraagd.
Tijdens amper drie weken slokken de ijspiste en het aangrenzende winterdorp met kraampjes en eetchaletjes samen evenveel energie op als het jaarlijkse verbruik van 80 gezinnen. De ijspiste is de grootste slokop die gretig het jaarlijkse energieverbruik van 20 tot 32 gezinnen opslorpt. We volgen de opvatting van het VREG dat het jaarlijkse energieverbruik van een doorsnee gezin 3.500 Kilowattuur is. Dit strookt helemaal niet met het beleidsvoornemen van het stadsbestuur om van Gent een klimaat neutrale stad te maken.
Deze energie zou een warm kerstcadeau betekenen voor minbedeelde Gentenaars die geen middelen hebben om (genoeg) te stoken. De komende winter is er kans op stroomtekort tijdens de piekuren. Een sensibiliseringscampagne moedigt de bevolking aan om het elektriciteitsverbruik te minderen tussen 17 uur en 20 uur. Maar terwijl jij en ik de verwarming afzetten en ons wassen met koud water, draaien de generatoren van de ijspiste wel op volle kracht. Een aantal steden en gemeenten zetten geen ijspiste wegens de mogelijke stroomtuitval. Het stadsbestuur van Gent wil een ijspiste, die echter niet open zal zijn bij stroomuitval.
Waarom niet zoeken naar een volwaardig alternatief? En een milieuvriendelijke schaatspiste in kunststof is dit! Want deze ovalen baan behoeft geen generatoren om het ijs koel te houden waardoor de energiefactuur verdwijnt. Maar is schaatsen op kunststof niet als bier drinken uit een plastic bekertje? Helemaal niet! De kerstsfeer boet niet in. Een betere kunststof schaatsbaan evenaart ‘echt’ ijs. De vloeren nemen voor 93 procent de eigenschappen van een ijsbaan van bevroren water over. En dit percentage blijft constant, terwijl intensief gebruik van een ijspiste met bevroren water het percentage al snel naar 70 procent laat dalen door sneeuwvorming.
Misschien heb je nog vooroordelen? Wel hier is de ijsbreker! De ijshockeyploeg uit Herenveen in Nederland heeft een schaatspiste in kunststof. En in 2012 werd daar het wereldkampioenschap ijshockey voor -18 jarigen gehouden. Ja, inderdaad, de snelste teamsport ter wereld op een synthetisch oppervlakte. De Internationale Ijshockey bond maakte de keuze voor Friesland naar aanleiding van een promotiefilmpje van Art-Ice, marktleider in kunststofschaatsbanen. Wie zich hierop waagt met rode kaken na een glaasje gluh wine, zal glijden als nooit tevoren.