Vrijwilliger: Jeroen
15 april 2021 at 5:25pmEen goed idee gaat bij GMF nooit verloren. Dat ondervond ook Jeroen Staelens toen hij een tijdje geleden als sympathisant aanklopte met een suggestie. Binnen de kortste keren werd hij actief vrijwilliger en een van de trekkers van Gentenair, een platform dat onder de vleugels van GMF de Gentse luchtkwaliteit meet.
Waar kunnen we jou als vrijwilliger tegen het lijf lopen?
Ik moet bekennen dat ik niet meer snel op de barricaden spring, maar ik ben al heel lang lid van GMF. Toch bijna 15 jaar denk ik. Ik ben eerst passief lid geweest. Zo’n twee jaar geleden ben ik actief geworden bij de beleidswerkgroep, waar ik vooral met luchtkwaliteit bezig ben. Mijn entree als actieve vrijwilliger heb ik ook aan die thematiek te danken. Ik had deelgenomen aan een workshop over fijn stof meten en vond het spijtig dat het bij die ene avond bleef. Ik dacht meteen dat het iets voor GMF zou zijn om iets blijvend te organiseren rond luchtkwaliteit en ben toen met het idee van Gentenair op de proppen gekomen. Hun reactie was: ‘Doen!’. Voor ik het wist zat ik in de beleidswerkgroep. Ik voel me daar wel op mijn plaats, er zijn veel nieuwe mensen bijgekomen en we zoeken uit hoe we het meeste resultaat kunnen bereiken. Al gaat in groep discussiëren nu met het online vergaderen wel wat moeilijker natuurlijk.
Vanwaar die interesse voor luchtkwaliteit?
Ik werk bij de Vlaamse Milieumaatschappij en ook daar houd ik me bezig met metingen van de luchtkwaliteit. Er is dus een professionele link. Bij Gentenair proberen we de mensen wegwijs te maken in wat luchtkwaliteit allemaal inhoudt. Je kan bij ons een fijnstofmeter maken, het is echte citizen science. Door mensen zelf iets te laten doen, maak je ze bewust. Dat kan op verschillende fronten, denk maar aan water. Het is heel fijn samenwerken bij Gentenair, ik doe vooral de inhoudelijke kant. We hebben een nieuwe website gecreëerd en zo’n stuk of 6 workshops achter de rug waarbij je zelf een fijnstofmeter maakt. Als je bij GMF met een idee komt aanzetten, krijg je uitstekende ondersteuning. Ook administratief. En laat het net dat zijn wat een vrijwilliger meestal niet graag doet. Een ideale samenwerking dus. Straf hoe de organisatie zo bekend is en zo veel kan realiseren met zo weinig vaste medewerkers.
Kan je met Gentenair invloed uitoefenen op de luchtkwaliteit?
Door het zelf maken van fijnstofmeters en verzamelen van gegevens kan je als vereniging naar het beleid toestappen met je eigen cijfermateriaal. We hebben input van zo’n 140 sensoren verspreid over het grondgebied van Gent, maar meten is weten. Hoe meer cijfers we hebben hoe beter.
Zie je nog mogelijkheden om luchtkwaliteit te verbeteren?
De coronacrisis heeft ons een mooi voorbeeld gegeven. Nu is thuiswerken de norm, vroeger kon ik dat maar één dag per week. Altijd thuiswerken is ook niet ideaal, maar de impact van verkeer op onze leefomgeving is enorm. We kunnen ons steentje bijdragen, maar de grote veranderingen komen toch voort uit het beleid.
Was je voor GMF al bezig met milieu?
Er is altijd interesse geweest, toen ik nog lid was van JNM zat ik daar in de milieuwerkgroep. Ik ben vroeger ook met de nodige regelmaat gaan betogen, maar dat is er een beetje uit. Ik kan nu mijn ei kwijt bij de beleidswerkgroep. Ik gebruik de mogelijkheden die ik krijg bij GMF om te werken rond de thema’s die mij boeien: lucht, mobiliteit en ruimtelijke ordening. Bij de beleidswerkgroep kan ik nu ook leren hoe je best bezwaarschriften schrijft.
Je bent al een tijdje lid van GMF, heb je het Front zien evolueren?
Wel, als lid van de Fietsersbond kreeg ik vroeger ook het ledenboekje van GMF toegestuurd. Toen dat niet meer het geval was, ben ik lid geworden om Frontaal te kunnen blijven lezen. Daar staat echt veel informatie in en er waren toen ook minder sociale mediakanalen of nieuwsbrieven. Alles is intussen veel professioneler geworden. Zo zijn de algemene vergaderingen intussen ook meer gestructureerd, vroeger ging het er toch iets meer anarchistisch? aan toe. Toen GMF begon was dat echt pionierswerk. De stickers op de brievenbus bijvoorbeeld, nu vinden we dat normaal, maar dat was het niet. De thema’s zijn ook verbreed, plasticvervuiling en klimaatopwarming krijgen nu veel meer aandacht. Dat zijn ook thema’s die leven en waar je makkelijk jongeren mee bereikt.
Wat doe je als je een momentje vrij hebt?
Badmintonnen, lezen en … ons huis ecologisch verbouwen!
Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten! [email protected]
Dit artikel werd geschreven door Karel Lauwers voor Frontaal (editie winter 2020, het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!
Foto en illustratie: Shauni Celis en Gentenair