• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Stad Gent en Geveltuinbrigade gaan in de komende jaren opnieuw gratis geveltuinen aanleggen

16 april 2020 at 12:17pm

De Stad Gent wil er voor de zomer van 2021 elke dag minstens één geveltuintje bij. Hiervoor werkt de Stad samen met de Geveltuinbrigade van het Gents Milieufront, die vanaf 1 mei 2020 gratis geveltuinen zal aanleggen in straten met weinig groen en in straten die worden heraangelegd.

Eén geveltuin per dag

In Gent zijn er vandaag 3.561 geveltuinen geregistreerd sinds 2012. Een groot deel kwam via de Geveltuinbrigade: in het kader van het burgerbudget legde het Gents Milieufront (GMF) in 2018 en 2019 meer dan 700 geveltuinen aan bij Gentenaars. Vanaf 1 mei 2020 steekt de Stad Gent een tandje bij. Via een subsidieovereenkomst met de Geveltuinbrigade wil de Stad er voor de zomer van 2021 elke dag minstens één geveltuintje bij in wijken waar er nu nauwelijks of geen groen is.

‘De Geveltuinbrigade zal dankzij de steun van de Stad Gent gratis geveltuinen kunnen aanleggen in straten waar nu geen of nauwelijks groen is. Het gaat om straten zonder bomenrijen, binnen het stadscentrum, in de woonwijken in de 19de-eeuwse gordel en de dorpskernen van de Gentse deelgemeenten. Het is de bedoeling dat er daar in 1 jaar 365 geveltuintjes bij komen, 1 per dag’, zegt schepen van Openbaar Groen, Astrid De Bruycker ‘

Duurzaam signaal

Ook in straten en aan voetpaden die worden heraangelegd, worden geveltuintjes extra aangemoedigd. Tijdens de werken kan op het voetpad de nodige ruimte voorzien worden om een gratis geveltuintje aan te leggen. Bewoners worden daarover geïnformeerd per brief en tijdens infomomenten over de werken. Het aanplanten gebeurt met een bakfiets gevuld met werkmateriaal, compost en planten.

Fiip Watteeuw, schepen van Openbare Werken: ‘Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Elk geveltuintje is een kleine ingreep op zich, maar met enkele duizenden zijn ze een mooi gebaar en duurzaam signaal in onze stad.’

De subsidieovereenkomst tussen de Stad Gent en de Geveltuinbrigade komt aan bod op de commissie stedenbouw, stadsontwikkeling en wonen op 16 april 2020, en ligt ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad op 27 april 2020. Als de overeenkomst wordt goedgekeurd, krijgt het GMF tussen 1 mei 2020 en 30 juni 2021 een subsidie van 100 euro per aangeplant geveltuintje, voor een maximumbedrag van 70.000 euro.

Wie kan een geveltuin aanleggen?

Naast de bewoners van prioritaire straten die gratis een beroep kunnen doen op de Geveltuinbrigade, kan iedereen uiteraard ook zelf een geveltuintje aanleggen. Als er op het voetpad voldoende ruimte overblijft om voorbijgangers vlot te laten passeren, kan je in Gent een geveltuintje aanleggen. Is het trottoir minder dan 2 meter breed, dan moet een doorgang van minstens 1,20 meter vrij blijven. Is het trottoir meer dan 2 meter breed, dan moet een doorgang van minstens 1,50 meter vrij blijven. Een vergunning is niet nodig, melden bij Gentinfo is voldoende. Wie vijftien buren kan optrommelen voor een gezamenlijke plantactie, kan bij de Groendienst een gratis infomoment aanvragen.

Geveltuinbrigade opnieuw uit de startblokken

Na de coronacrisis gaat de Geveltuibrigade opnieuw aan de slag. We organiseren ons nu al om in 2020 en voorjaar 2021 massaal Gent te vergroenen. Hou ons dus in de gaten. We komen binnenkort met ons aanbod. 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X