• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Andreas de Fietstuinier

26 juli 2018 at 9:37am

Het is zomer, het is mooi weer, wat is er leuker dan te gaan fietsen? Een beetje in de tuin werken? Het kan ook allebei! Onder de naam Fietstuinier tovert Andreas de tuinen in Gent en omstreken om in kleine ecologische paradijsjes, en dat vanuit zijn bakfiets. Hij is nog maar net gestart en Frontaal ging hem opzoeken na zijn eerste opdracht.

GMF: Dit was echt jouw eerste opdracht? Hoe kwam deze klant bij jou terecht?’

‘Ja, ik gaf eerder al advies, maar dit is de eerste opdracht waarbij ik echt de handen uit de mouwen stak. Ik ben al een tijdje bezig met de plannen, maar mijn ondernemingsnummer heb ik nog maar sinds vorige week. Deze klant ken ik van op de bio-markt. Hij hoorde over mijn plannen en kon me meteen aan het werk zetten want zijn tuin moest onder handen genomen worden. Ik heb nu nog een tijdelijke bakfiets, maar eens ik mijn gepersonaliseerd exemplaar heb kan ik daarmee ook promo maken. Want ik val echt op in het verkeer, ik heb veel bekijks.

GMF: Zal dat altijd lukken, alles met de bakfiets vervoeren?

Ik ben zelf verbaasd over wat er allemaal in past. Mijn uiteindelijke bakfiets is zelfs nog iets groter, dus dan lukt het zeker. Op termijn wil ik achteraan ook een kar hangen. Het is natuurlijk ook een kwestie van plannen. Voor deze tuin had ik bijvoorbeeld schors nodig, die had de eigenaar zelf al gehaald. Of ik had die bijvoorbeeld kunnen laten leveren. Ik wou graag met de fiets gaan werken en dus wil ik mijn tuiniersbedrijfje vanuit een bakfiets runnen. Dat is haalbaar omdat mijn doelpubliek in Gent en omstreken woont. Mijn nieuwe bakfiets zal wel elektrisch zijn, zeker als er nog een kar bijkomt is dat wel nodig. Maar thuis laad ik hem dan op met groene stroom, het blijft dus verantwoord. Ik wil echt consequent blijven in het concept, enkel zo nemen de mensen me ook serieus.

Wat zou je doen als een klant je om planten vraagt die eigenlijk niet zo ecologisch voordelig zijn?

Ik voer altijd eerst een kennismakingsgesprek om te peilen in hoeverre de klant open staat voor het ecologische aspect. Dan is er ook ruimte om indien nodig uit te leggen waarom ik bepaalde planten liever niet gebruik. Ik zal bijvoorbeeld ook niet spuiten tegen onkruid, maar tonen hoe je het anders kan aanpakken. Ik ben er dus niet louter voor het uitvoerende werk, ik wil echt met de eigenaars samen denken en werken aan een leuke ecologische tuin. Zoals je hier zag, heeft de eigenaar ook zelf de handen mee uit de mouwen gestoken.

GMF: Hoe ben je bij het tuinieren beland?

Eigenlijk wou ik bio-boer worden, ik heb daarvoor de opleiding Plantmanagement gevolgd aan de hogeschool. Ik was ook een poosje bio-boer, en ik kwam toen in contact met scholen die op bezoek kwamen. Dat vond ik echt verrijkend, ik ontdekte dat ik het leuk vind om iets samen met andere mensen te doen. Zo groeide het idee om samen met mensen hun tuin ecologischer te maken, en hen ook op weg te zetten voor het verdere onderhoud van die tuin. Dan kunnen ze dat onderhoud op termijn zelf doen. Ik heb geen schrik om op die manier zonder werk te vallen, er zullen altijd genoeg geïnteresseerde klanten zijn.

GMF: Heb je tot slot voor de Frontaal lezer een tip over hoe ze met een minimale inspanning de meeste ecologische meerwaarde uit hun tuin kunnen halen?

Bloemen zaaien en planten! Probeer er daarbij te zorgen dat er in elk seizoen iets in bloei staat. Zo maak je van je tuin een interessante plek voor bestuivers. Probeer je tuin ook niet ‘te proper’ te houden, je hoeft niet elk uitgedroogd stengeltje te verwijderen. Insecten schuilen er soms in, en het beschermt ook het hart van de plant tijdens de winter. Er is ook een misverstand over slakken. De exemplaren met een huisje zijn helemaal niet zo’n plaagdieren, zij eten vooral dood plantaardig materiaal én de eitjes van de naaktslakken die wel eens van je jonge scheutjes durven smullen. Verder kan je op de blog op mijn website allerlei tips lezen, bijvoorbeeld ook over moestuinieren op een vierkante meter.

Fietstuinier.be

Tekst en foto’s: Sabine Huyghe in de ZomerFrontaal 2018

 

Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.

Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!

Wil jij Frontaal ook ontvangen?

Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier

 

 FRONTAAL 2017 winter klad 3 1 1 001
Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X