• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Roof Food: ecologisch lunchen met groenten van het dak

26 februari 2015 at 1:05pm

Enkele jaren terug verscheen in ons ledentijdschrift Frontaal een artikel over stadslandbouw. Daarvoor moesten we toen nog naar het buitenland kijken, maar nu boomt stadslandbouw ook bij ons, en zeker in Gent. ROOF FOOD is een concept dat daktuinieren combineert met een cateringzaak. Wie weet leveren ze binnenkort ook duurzame lunches in jouw bedrijf!

De kiem van ROOF FOOD
Sabien Windels is afkomstig uit Kortrijk en bleef zoals vele West-Vlamingen plakken in Gent. Ze heeft hier enkel een stadskoertje en gaat af en toe terug naar ma en pa om in de moestuin te werken, maar ze bedacht dat groenten telen in de stad toch ook mogelijk moet zijn.

Inspiratie deed ze op bij buitenlandse projecten rond stadslandbouw: in Berlijn bezocht ze een ‘nomadische moestuin’ die op tijdelijk beschikbare locaties teelt in zakken en in Rotterdam zag ze een dakakker van wel 1.000 hectare.

De kriebels om zelf ‘iets’ rond daktuinieren op te starten, vielen niet meer te negeren en een wedstrijd voor nieuwe ondernemers gaf een extra zetje. De overwinning (en de bijbehorende mooie prijzenpot) kaapte Sabien helaas niet weg, maar de wedstrijd zette haar wel aan om haar ideeën concreet uit te werken. Via de wedstrijd kreeg ze hiervoor ook begeleiding. Door haar studie voor handelsingenieur leverde het schrijven van een bedrijfsplan weinig moeilijkheden op. Ook voormalige studiegenoten met elk een bepaalde expertise hielpen mee.

Een eco lunch voor bedrijvige mensen
ROOF FOOD kreeg in de loop van dit jaar stilaan vorm. Maar het moest iets meer worden dan enkel een daktuin. Een vriendin zette haar aan het denken: zij vertelde Sabien dat haar bedrijf graag een Donderdag Veggiedag wilde organiseren voor de collega’s, maar dat men moeite had om een cateraar te vinden die 40 vegetarische maaltijden kon leveren. Op dat moment viel de puzzel samen! De daktuin wordt dus gekoppeld aan een cateringdienst, die vooral aan werknemers van bedrijven een gezonde, duurzame lunch wil aanbieden. De bedoeling is om ecologische voeding te promoten bij een groot publiek. De leveringen zijn bedoeld voor bedrijvencentra, daar werd bewust voor gekozen. ROOF FOOD wil namelijk met herbruikbare verpakkingen werken die ook terug opgehaald moeten worden, en dan is het wel zo handig om dat te kunnen doen bij bedrijven die op één terrein gegroepeerd zijn. Nu duidelijk werd dat ROOF FOOD ook een cateringluik kreeg, was iemand met kookervaring wel welkom. Zo kwam Nine Van Belle bij het project. Zij heeft ervaring in verschillende vegetarische keukens, en ook in het kweken van groentjes op een Portugese berg. Sabien volgt ondertussen ook een kookopleiding.

ROOF FOOD komt er aan
Momenteel opereren Sabien en Nine vanuit het buurtcentrum ‘De Vaart’ in Gentbrugge, waar ze een professionele keuken kunnen gebruiken. In november en december voeren ze volop marktonderzoek om af te tasten wat het publiek van een maaltijd verwacht. Onze huisfotograaf kreeg al enkele potjes mee naar huis. Om u al een idee te geven van de ROOF FOOD-keuken, vertellen wij u graag wat er op zijn menu stond: tofukroketjes met kokosschilfers in zoetzure saus, paksoi en spinazie met pindasaus, champignons, zoete aardappelpuree en een fris slaatje van wintergroenten met een amandelvinaigrette.

In januari start ROOF FOOD met de eerste leveringen. In eerste instantie 1 dag in de week, na verloop van tijd worden dat 2 dagen. In 2016 willen ze op volle toeren draaien en 5 dagen per week leveren. De leveringen gebeuren met de bakfiets. In het begin nemen Sabien en Nine die zelf voor hun rekening om voeling te krijgen met de verschillende bedrijven. Na verloop van tijd worden de leveringen uitbesteed aan een externe fietskoerierdienst.

ROOF FOOD plukt binnenkort het dak van De Punt
De ingrediënten van de eerste leveringen zullen echter nog niet afkomstig zijn van de daktuin, want het te gebruiken dak moet nog worden gebouwd. Er is een overeenkomst met De Punt, een groeiplatform voor sociaal ondernemers, om op het dak van hun geplande nieuwbouw een daktuin aan te leggen. Dat gebouw komt ook in Gentbrugge te liggen. De oplevering is voorzien voor november 2015, maar bouwwerken lopen al eens vertraging op. Sabien en Nine rekenen er dus op om in maart 2016 met de daktuin van start te gaan. Voor de aanleg ervan kunnen ze onder meer rekenen op steun van de collega’s stadslandbouw van Le Petit Botanique en op de oom van Sabien, die actief is bij Velt. Maar naast groenten kweken en ecologische maaltijden leveren, heeft ROOF FOOD nóg plannen. Het wil ook een plek zijn voor uitwisseling rond stadslandbouw en ecologische voeding en wil daarom workshops aanbieden over bijvoorbeeld champignons kweken op koffiegruis, verticaal tuinieren en vegetarisch koken. Naargelang het thema nodigen ze dan de geschikte expert uit. Een leuk idee voor een GMF- activiteit!

Waarom Gent?
Sabien koos voor Gent als startplaats omwille van het netwerk dat ze hier heeft, maar ook omdat Gent een ideale biotoop is. De voedselstrategie van Stad Gent (Gent en Garde) staat open voor experimenten met stadslandbouw en sluit daardoor mooi aan bij het project. En natuurlijk is Gent met haar progressief beleid een veilige haven om te starten.

In andere steden liggen misschien wel net opportuniteiten, omdat daar in vergelijking met Gent veel minder aanbod in vegetarisch en ecologisch eten is. Geïnteresseerde reacties van mensen uit andere steden doen Sabien en Nine nadenken om na verloop van tijd het concept te verspreiden aan de hand van een franchise.

Veel succes gewenst!
ROOF FOOD krijgt heel wat positieve reacties. Na de ondernemerswedstrijd verzamelde ze maar eventjes 800 likes op facebook, en op de website zelf lieten al 400 mensen weten geïnteresseerd te zijn. En die interesse kan alleen nog maar groeien nu ROOF FOOD ook onderwerp is van het programma ‘De onderneemsters’ op regionale televisiezender AVS. In 13 afleveringen, die ook online te bekijken zijn, worden vrouwelijke ondernemers gevolgd. In december kiest de jury uit 5 kandidaten de winnaar. Wij duimen alvast voor ROOF FOOD (aflevering van 6 december 2014)!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X