Adopteer eens een kamerplant
20 december 2017 at 12:28pmBeeld je even een kamerplant in, die langzaam in een hoekje staat te verkommeren. Dit vinden we als GMF natuurlijk triest, maar ook niet helemaal onherkenbaar. We gingen daarom kijken in de oude stadsbibliotheek, waar zich onder de noemer Nest allerlei initiatieven tijdelijk gegroepeerd hebben. Een ervan heet Dé-Kache-Pot en wil zo’n verwaarloosde planten een tweede leven geven.
Meer groen in Nest
‘Oorspronkelijk wilden we enkel wat meer groen brengen in Nest’, licht Saar De Buysere toe. Samen met Sofie Vosk richtte ze het Depot voor Gearchiveerde Kamerplanten en Potten op, kortweg Dé-Kache-Pot. ‘De planten uit de oude bibliotheek waren wel blijven staan, maar dat was niet voldoende om Nest te vergroenen. Voor nieuwe planten was er helaas geen budget. We begonnen dan maar zelf met een inzameling van verwaarloosde en overbodige planten.’ Dit was meteen een groot succes! Zelfs de stadsdiensten brachten een hele hoop kantoorplanten binnen. Intussen is het moeilijk in te schatten hoeveel planten Dé-Kache-Pot al mocht ontvangen en elke dag komen er nog bij.
Goede zorgen
Hoewel de planten twee à drie keer per week nauwgezet verzorgd worden, zijn er al enkele ten grave gedragen. ‘Het gebeurt soms dat een gedoneerd plantje bij het aanraken gewoon afbreekt. Dan is het echt niet meer te redden.’ Hierbij horen Saar en Sofie verhalen over te veel en te weinig water, een nieuw interieur en zelfs ziekenhuisopnames. ‘Sommige mensen hebben oprecht spijt, wanneer ze hun plant komen afgeven. Hoe kleiner de plant, hoe groter het schuldgevoel van de eigenaar lijkt.’ Omdat de planten niet achter slot en grendel staan, verdwij- nen ze ook af en toe. ‘Als we planten kwijt zijn, doen we altijd een oproep via onze facebookpagina. Vorige week nog bracht iemand uit berouw een plantje terug. Zo worden zelfs dieven sympathiek’, lacht Saar.
Adoptieplanten
Toen bleek dat Dé-Kache-Pot meer planten ontving dan verwacht, leek het een leuk idee om deze opnieuw door te geven. Bijgevolg kan je nu een geredde kamerplant letterlijk ‘adopteren’ tegen een vrije bijdrage volgens grootte. Daarnaast werden sommige planten uit de oude bibliotheek gestekt en zo kunnen nostalgici met een echte ‘bib-stek-plant’ het verleden in huis halen. Omwille van het succes hopen Saar en Sofie hun plantenasiel alleszins nog verder te zetten, maar net zoals de werking van Dé-Kache-Pot heel organisch gegroeid is, zal het vervolg dat ook zijn.
GroeiNEST
Beland je toevallig op de zesde verdieping van Nest, dan zie je eveneens heel wat groen. Hier groeien echter niet al- leen kamerplanten, maar ook allerhande (micro)groenten en zelfs zwammen. De organisatie GroeiNEST experimenteert er immers met het opzetten van samenwerkingen tussen kwekers van lokale ecologische voeding – o.a. Pacha Greens en GandaZwam – en chefkoks die op maandelijkse basis het pop-up restaurant bevolken. De chefs kunnen de groenten en zwammen die als het ware voor hun neus opschieten, gebruiken in hun bereidingen. Zo wordt devoedselketen ultrakort gehouden.
Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!Wil jij Frontaal ook ontvangen?Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier.
|