Een voedselstrategie die engagement voedt, honger je niet uit
23 april 2025 at 11:43amOp 23 april publiceerden Gents MilieuFront en tal van andere ondertekenaars (zie onderaan) deze open brief aan het Gentse stadsbestuur in Het Nieuwsblad:
Gent pioniert sinds 2014 met een vooruitstrevende stedelijke voedselstrategie. Met Gent en Garde bouwde de stad een breed gedragen overlegplatform uit tussen beleid, landbouwers, middenveld en kennisinstellingen. Dankzij een werkingsbudget voor de Voedselraad, zijn ook projecten van de Gentenaar zelf aan zet. Want: iedereen eet.
Met 60.000 euro per jaar gaf Gent al vleugels aan 31 vernieuwende projecten. Diverse projecten met positieve impact op sociaal, economisch en cultureel vlak; ze vergroten de toegang tot gezonde voeding in wijken, lokale boeren worden ondersteund in hun projecten, studenten koken samen met ouderen, kinderen krijgen toegang tot gezonde voeding, ziekenhuizen schakelen over naar een meer gevarieerd dieet in de kantine enzoverder. De voedselstrategie werpt haar vruchten af. Via Europese projectaanvragen, internationale netwerkvorming en de integratie van voedselbeleid overheen de beleidsdomeinen, is het beleid dat rendeert.
Dit Gentse engagement betekent échte impact op het veld, gedragen door boeren en inwoners. Gent bestaat niet alleen voor een vijfde uit landbouwgrond, daarnaast verpacht de stad 1.800 hectare publieke landbouwgronden aan 160 landbouwers in de wijdere omgeving. Gent zoekt met de landbouwvisie actief naar herstel met de rurale omgeving en samenwerking met de landbouwers.
Maar dit beleid staat onder druk. Door een besparingsronde van 120 miljoen euro werden vier goedgekeurde voedselprojecten on hold gezet. De toekomst van de Voedselraad wankelt. De tijdelijke stop op de verkoop van publieke landbouwgrond is afgelopen.
Wij vragen het stadsbestuur met aandrang:
1.Bespaar niet op een voedselstrategie die sociaal, economisch en ecologisch rendeert.
2. Behoud de Voedselraad als brug tussen stadsbeleid en burgers.
3. Gun de vier goedgekeurde projecten hun toegekende subsidies.
4. Blijf investeren in een toekomstgerichte landbouwvisie.
5. Reduceer de landbouwgronden niet tot een vermogensportefeuille, draag zorg voor boer.inn.en.
Ondertekend door Algemeen BoerenSyndicaat, BioForum, BMLIK – Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, Bond Beter Leefmilieu, ChopinChopin, Climaxi, Commotie bv, De Kollebloem, De Landgenoten, De Transformisten, De Verwildering, De Vroente, De Zonnekouter, FIAN, Gents Milieufront, Goedinge, Groentegem, Hart boven Hard, JNM, Karoot, Kookploeg Solidair Gent, Linked Farm, Lokaal, Mokja Gent, Ohne, Oikos Denktank, Oogstgoed, Oxfam, Reset Vlaanderen, Rikolto, Soul Kitchen, Solidagro, Vanier, Velt, VierNulVier, Vitale Rassen, Voedsel Anders, Wassende Maan, Wervel en
Karolien Byttebier, Beleidsexpert Voeding Bond Beter Leefmilieu
Maarten Cools, Landbouwer
Paul Cerpentier, Landbouwer
Eva Samyn – leertrajectbegeleider Landwijzer vzw
Bouke Billiet, Gents MilieuFront
Bert Buysse, Bezieler Kookploeg Solidair
Ingrid Pauwels, Coördinator Voedsel Anders
Mathilde Verhelst, Coördinator BMLIK
Joost Dessein, Professor UGent
Amber Steyaert, Doctoraatsonderzoeker / Onderwijsassistent
Maarten Crivits, Onderzoeker UGent
Greet Lambrecht, initiatiefneemster boerenzadennetwerk Vitale Rassen en al 45 jaar bio (dynamisch) groenteteler
Maud Buytaert, Beleidsmedewerker rechtvaardige transitie
Simon Bil, JNM
Dorinne Agemans, Bewegingsmedewerker Wervel
Guy Cammaert, BMLIK
Laura van Selm, Directeur Bioforum
Arno De Mol, Restaurant Lokaal
Carina Govaert, Medewerker Eetbare Buurt bij Velt vzw
Emmanuelle Deren, OHNE voedingswinkel
Michiel Demey, Plantenkweker De Verwildering
Thibault Lejeune, Coördinator Brugs Food Lab, Brugse Voedselstrategie
Linde Camps, Medewerker Wervel
Ilse, Medewerker Wervel
Pieter Lantsoght, Winkelverantwoordelijke De Vroente
Elisa Tondeleir, Beleidsmedewerker Solidagro
Matthias Defoort, Project- en beleidsmedewerker bij Wervel vzw
Hilde Delbecque, Bewegingsmedewerker Wervel
Cedric Beerten, Mobilisatie en Beweging bij FIAN België
Tom De Vleesschauwer, Coördinator keuken VierNulVier
Liesbeth Baeten, De Transformisten
Luc Maertens, Beleidsmedewerker rechtvaardige transitie
Ruben Segers, De Kollebloem, biodynamische boerderij
Lotte Christiaens, student Master Ruimtelijke Planning en Stedenbouw