Veggie = halal, de sociale onderneming met duurzame insteek
4 maart 2022 at 6:11pmHeb je een passie voor wereldkeuken, maar dan toch vooral voor de vegetarische gerechten? Dan ben je bij Veggie = Halal aan het best mogelijke adres. De Gentse sociale onderneming organiseert originele catering in jars, maar wil daarnaast ook iedereen ‘met elkaar verbinden’ die vanuit islamitische of andere levensbeschouwing gepassioneerd is door plantaardige voeding. Een gesprek met Margot en Sabine, respectievelijk zakelijk coördinator en sociaal-cultureel werker/mede-oprichter van Veggie = Halal.
Ontstaan
Veggie = Halal is een onderdeel van Voem vzw, een sociaal culturele organisatie die mensen verbindt via cultuur, kunst en sociaal engagement. Het project ging in 2019 van start in Gent en werd al snel een succes, vertelt Sabine. ‘3 jaar geleden startte ik als stagiaire bij Voem. In een taaloefengroep kwam de vraag om eens samen te koken. Daaruit zijn onze kookworkshops avant la lettre ontstaan. We merkten enerzijds veel talent op, en anderzijds ook de nood aan een platform om dit potentieel te kunnen benutten.’
‘Voem organiseert al jaren iftars (de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan, n.v.d.r.)’, gaat Margot verder. ‘Vanuit onze achterban kregen we steeds vaker de vraag naar meer veggie en vegan alternatieven. Dus besloten we om de vraag naar samen koken en de vraag naar veggie/vegan eten simpelweg te combineren. Met de financiële ondersteuning van de Gentse voedselraad konden we Veggie = Halal uit de grond stampen.’
Brussel en beyond
De organisatie heeft nu ook middelen gekregen om in Brussel te starten met het project. Het liefst willen ze daar op dezelfde manier te werk gaan: van onderuit, samen met enthousiaste vrijwilligers. Zo willen we het Gentse succesverhaal ook realiseren in Brussel. Als we heel groot mogen dromen, komen er later nog Veggie = Halal-vestigingen in verschillende Europese steden, net zoals in Gent!’
Catering
De catering is een belangrijk deel van het project. Het kookteam – voornamelijk vrouwen met een migratieachtergrond – koken samen lekkere vegetarische gerechten uit de brede wereldkeuken. De gerechten worden geserveerd in grote bokalen of jars, errond hangt een kaartje op zaadpapier gedrukt. ‘Zo kunnen restjes makkelijk mee naar huis worden genomen, en de bokaal kan je vervolgens herbruiken als bloempot om je zaadjes in te planten of een andere invulling geven’, legt Sabine uit. ‘Dankzij de steun van de Vlaamse overheid en Stad Gent is de catering ondertussen officieel een sociale onderneming geworden.’
Diversiteit
De jars worden samengesteld door de vrouwen zelf, die een veggie variant maken van een (traditioneel) gerecht. Margot haar persoonlijke favoriet is de Palestijnse jar, een combinatie van een Palestijns en Egyptisch gerecht. ‘Aangezien er met seizoensgebonden groenten wordt gewerkt zijn de jars veranderlijk: de jar van juni zal dus nooit die van december zijn’, vertelt Sabine. ‘Het kookteam is een broedplaats voor nieuwe ideeën, er vervoegen steeds nieuwe mensen met verschillende ideeën en achtergrond ons team.’
Platform
Daarnaast organiseert Veggie = Halal ook evenementen en activiteiten gelinkt aan ecologie, duurzaamheid en zingeving. ‘Vandaag is onze voornaamste activiteit onze maandelijkse preptalks: samen leren we in workshops gerechten maken uit verschillende landen’, vertelt Sabine. ‘Dit was oorspronkelijk mijn afstudeerproject: we begonnen met een groep van 10, maar ondertussen zijn we gegroeid tot zo’n 50 mensen! De workshops zijn snel volzet. Het is de bedoeling dat de deelnemers zelf de workshops geven. De insteek is dubbel: duurzaam en sociaal. We sturen aan op ontmoeting, maar we moedigen in de workshops ook aan om van gerechten een veggie of vegan variant te maken.’
Label
En dan is er nog het Veggie = Halal-label. ‘We vroegen ons af hoe we vegetarische Gentenaars met elkaar in contact konden brengen: studenten, hipsters, mensen die veggie eten omdat het halal is’, vertelt Margot. ‘Hoe brengen we al die mensen samen? Vaak zien we dat die ‘subgroepjes’ hun eigen stekjes en restaurants hebben, maar niet per se de andere kennen. Daarom creëerden we ons label, dat we uitdelen aan restaurants die veggie eten serveren. Zo weten mensen via een kaart waar er overal veggie en dus ook halal eten te verkrijgen is in Gent!’
Dit artikel werd geschreven door Lena Cornelis voor Frontaal (editie lente 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!
Foto’s: Voem vzw