Het onbetaalbare enthousiasme van de Repair Cafés
20 december 2024 at 7:09pmWat heeft Gent meer dan om het even welke andere stad in Vlaanderen? Repair Cafés! Daar mogen we best trots op zijn, want deze vrijwilligersinitiatieven helpen van Gent een solidaire en circulaire stad te maken.
Dat repareren goed is voor het milieu en het klimaat, is geen verrassing. Je spullen zo lang mogelijk gebruiken, zorgt voor minder afval. Het maakt dat we minder nieuwe spullen moeten kopen. Zo verbruiken we minder grondstoffen en energie en stoten we minder CO2 uit.
Kapotte spullen repareren in plaats van ze door iets nieuws te vervangen, lijkt eenvoudig. Tot je eraan begint. Hoe maak je dat gat in je broek netjes dicht? Waar kun je terecht om een broodrooster te laten repareren? Gaat je dat niet meer kosten dan een nieuwe te kopen? Is het wel de moeite om die tablet te repareren als hij al 4 jaar oud is? Als je dat in je eentje moet uitzoeken, is de kans groot dat je het opgeeft. Dat is nu net waar de Repair Cafés het verschil maken. Want daar helpen, leren en motiveren de vrijwilligers je om het toch te proberen. Lukt een herstelling niet, dan krijg je nuttig advies over hoe je je spullen in goede conditie kunt houden, of waar je op kunt letten om bij een nieuwe aankoop iets te kiezen dat minder snel stuk gaat en herstelbaar is. Het enthousiasme van de vrijwilligers, en van de andere bezoekers, is vaak het duwtje in de rug dat mensen nodig hebben om toch voor reparatie te kiezen. En om repareren weer te gaan zien als een haalbare en aantrekkelijke optie. Zonder al die enthousiaste Repair Café vrijwilligers zou er een pak minder gerepareerd worden in Gent.
Iedereen is welkom op de Repair Cafés. Kom je omdat je geen geld hebt om iets nieuws te kopen, uit ecologische overtuiging, omdat je iets wil bijleren of voor een gezellige babbel, het kan allemaal. Dat geldt ook voor de vrijwilligers. In Gent zijn er veel mensen die kunnen herstellen, maar geen middelen of ruimte om gereedschap en onderdelen aan te kopen of te stockeren. Dankzij de collectieve koffers met gereedschap en reserveonderdelen, die telkens naar de locatie van het Repair Café gebracht worden, kunnen ook deze mensen hun kennis en ervaring inzetten in de Repair Cafés.
Stad Gent ondersteunde de Repair Cafés de voorbije jaren door het transport van de materiaalkoffers, de vrijwilligersverzekering en de coördinatie van de vrijwilligers op zich te nemen. Begin 2024 kondigde ze aan die ondersteuning stop te zetten omwille van besparingen. Dat plan leidde tot heel wat protest bij de Repair Café vrijwilligers en de vele Gentse burgers die de voorbije jaren op een Repair Cafés geholpen werden. Ook Gents Milieufront steunde actief het protest. Met succes. In mei ’24 deelde Stad Gent mee dat ze haar beslissing introk en de Repair Cafés de komende jaren toch zal blijven ondersteunen. Dat is een wijze beslissing. Zo kunnen de Repair Café vrijwilligers blijven doen waar hun kracht en hart ligt: mensen helpen en motiveren om te repareren.
Dit artikel werd geschreven door Rosalie Heens voor Frontaal (editie zomer 2024), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!