Groene Loper 2020: Uitgesteld tot nader order
20 oktober 2020 at 12:37pm***
We schrijven 28 oktober 2020. De huidige coronacijfers zien er niet goed uit. Op 27 oktober nam ook de Vlaamse regering meer maatregelen om de stijgende cijfers van corona besmettingen in te dijken.
Eén ervan is het sluiten van cultuurhuizen – daar vallen ook cinemas onder. We kunnen onze Groene Loper nu dus niet organiseren. We vinden dat heel jammer, voor al het werk dat we erin hebben gestoken, voor de Gentenaars op zoek naar ontspanning, voor de Sphinx die het hard heeft te verduren. Maar we begrijpen het, en we blijven nog meer dan anders in ons kot.
Uitstel is geen afstel. We zetten onze Groene Loper programmatie dus even ‘on hold’. En hopen die dit jaar, of volgend jaar, alsnog aan jou te kunnen aanbieden.
Ondertussen… zorg goed voor jezelf. Zoek verbinding waar mogelijk en wees mild voor de ander, en niet in in het minst jezelf.
We missen je ook!
***
Voor de Groene Loper 2020 gooien we het over een andere boeg. We gaan een samenwerking aan voor 4 vrijdagavonden met Sphinx in hartje Gent, die het tijdens de coronatijden extra moeilijk hebben.
We laten 3 inspirerende docu’s en 1 langspeelfilm met een activistische knipoog op je los. Voor de kleintjes organiseren we ook een kinderfilm in Gentbrugge.
GMF-leden genieten van een reductietarief. Je kan je tickets al online kopen!
Op vrijdag 30 oktober starten we met docu “La Vie d’une Petite Culotte et de celles qui la fabriquent”. Deze docu neemt ons mee naar de levens van mensen die in de schaduw van de textiel industrie werken. Het proces van een onderbroek produceren connecteert Yulduz, een boer uit Oesbeekse katoenvelden die niet kan opkomen voor zichzelf; Janaki, een jonge weefster die de schoolbanken moest verlaten voor de fabriek; Mythili, een verver in India die droomt van het moederschap; Risma, een vrouwenrechten activiste uit Indonesië en de moeder van de regiseusse, Pascale, die een kleine kledingwinkel runt in België.
–>Achteraf gaan we in gesprek met Jan Merckx, mede oprichter van CiLAB, een circulair labo voor textielproductie.
Koop nu online je ticket via deze link.
Vrijdag 6 november staat docu “Down To Earth” op het programma. Een documentaire die we jou gewoon graag laten ‘overkomen’, zonder meer.
Gedurende vijf jaar reisden Ralf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen over de wereld. Op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld die hen omringt. Ze leefden bij stammen op zes verschillende continenten en filmden hun ontmoetingen met de Earth Keepers: de stamoudsten die nog in verbinding staan met de natuur en in harmonie met de planeet leven. De Earth Keepers delen een optimistische visie over de huidige staat van de wereld. Ze zien de ellende en chaos in de wereld van de dag als een teken dat we aan de vooravond staan van een gigantische mondiale transformatie. De film is een wake-up call en een baken van hoop over hoe de wereld er straks uitziet.
Via deze link kan je je ticket aankopen.
Op zaterdagnamiddag, 7 november 2020, is er de kinderfilm “Minuscule” in Santo, Gentbrugge. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Een mooie kinderfilm waar insecten de hoofdrol spelen. Er ontstaat na een hevig onweer een hevige strijd tussen twee rivaliserende mierenkolonies, met als ultieme trofee een doos suikerklontjes. In deze woelige tijden ontstaat een mooie vriendschap tussen een jong lieveheersbeestje en een zwarte mier. Lukt het hen om samen het mierennest te redden van de woeste rode mieren? Reserveer je plekje via dit formulier.
Vrijdag 13 november is de avond van langspeelfilm “Woman at war”.
Het vertelt het verhaal van Halle, een vrouw van in de vijftig met een missie en een opmerkelijk dubbelleven. Enerzijds heeft ze een rustige baan als muzieklerares en dirigent van een koor. Maar in haar vrije tijd is de revolutie in haar losgekomen. Halla doet er alles aan om de vervuilende industrie in IJsland een halt toe te roepen. Ze is een verbeten milieuactivist die het maatschappelijk leven ontwricht en de landelijke media bezighoudt. Doelwit is de aluminiumindustrie.
–> Na de film gaan we even in gesprek met twee vrouwelijke eco-activistes: Elina Bennetsen van GMF en Katrien van Extinction Rebellion. We verkennen de grenzen van hun activisme.
Ticket aankopen kan al online via deze link.
Deze editie eindigt op vrijdag 20 november met de docu “10 Billion: What’s on Your Plate?”
In 2050 zal de bevoking op aarde waarschijnlijk ongeveer 10 biljoen mensen bedragen. Op zoek naar een atnwoord op de vraag of het mogelijk is voedsel te voorzien voor de volledige wereldbevolking, gaat regisseur Valentin Thurn op reis naar verschillende plaatsen in de wereld op zoek naar ecologische en economisch verantwoorde alternatieven in vergelijking met de massa industrie waar het merendeel van ons huidig voedsel wordt geproduceerd.
–> Na de docu voorzien we een kort maar krachtig debat met Wim Michels, een bioboer uit Gent, kabinetsmedewerker Isabel Thys van het Kabinet van Schepen Tine Heyse (bevoegd voor onder meer voeding) en een vertegenwoordiger van een supermarkt. Er is ook ruimte voor Q&A uit het publiek.
Klik hier om je ticket in de pocket te hebben!