Swap shop: hoe het gerief van internationale studenten vele levens krijgt
9 februari 2020 at 11:53amIn de koffer van de gemiddelde buitenlandse student zit – naast wat gezonde stress voor de komende avonturen in Gent – doorgaans enkel wat kledij, een laptop en een paar leuke foto’s van thuis. Potten en pannen zijn er zelden bij, die worden meestal ter plekke gekocht. Een half studiejaar later gaat die amper gebruikte huisraad niet mee terug naar het thuisland, maar belandt ze in de afvalcontainer. Om die cirkel te doorbreken hebben enkele opmerkzame studenten de Swap Shop opgericht. Gents MilieuFront sprak af met Anouk, Hannah en Ranald, drie student-vrijwilligers die gedreven het swapverhaal vertellen.
Het ontstaan
‘Twee jaar geleden bedacht Sara Helsen, milieupraeses van de studentenhomes, samen met enkele internationale studenten de idee van een Swap Shop. Ze vroeg en kreeg daarbij logistieke ondersteuning van UGent en zo is alles heel snel gegaan.’ Het concept is eenvoudig: Erasmusstudenten kunnen al het gerief dat ze niet mee naar huis nemen, achterlaten in een verzamellokaal. Die spullen worden gesorteerd en opgestapeld in de Swap Shop. Nieuwe buitenlandse studenten kiezen hieruit wat ze nodig hebben. Ook zij kunnen achteraf het materiaal opnieuw inleveren. Zo krijgen goederen vaak meerdere levens, en wordt er jaarlijks een container van 20 m³ afval vermeden.’
De werking
Alle internationale studenten worden aan het begin van hun verblijf door middel van posters, een mail van de huisvestingsdienst, een Facebook-event en een flyer verwittigd wanneer de Swap Shop open is. Op dat specifieke moment kunnen ze alles wat ze denken nodig te hebben kosteloos afhalen. ‘Echt alle spullen zijn gratis, behalve de donsdekens’, licht Ranald toe. Daarvoor wordt 5 euro aangerekend omwille van de wasserijkost. Standaard krijgen de studenten wel een deken, maar in de wintermaanden vinden velen dat te dun en kopen vaak een extra donsdeken. En dat is natuurlijk veel te dik om mee naar huis te nemen. En dus laten ze het achter. We hadden deze zomer wel 120 donsdekens in stock.’ Het hele afhaalsysteem werkt erg goed. Begin oktober waren de kasten van de Swap Shop binnen de twee uren leeg!
Het gerief
De Swap Shop zamelt van alles in. Naast huisraad worden er veel halfgebruikte huishoud- en verzorgingsproducten ingediend, net als bestek, schrijfgerei en decoratie. Het grappigste item ooit? Een heuse fitnessbank met gewichten: die student is wellicht sportief naar huis gekeerd! Blijft er kledij achter, wordt die naar de Kringwinkel gebracht. De vrijwilligers van de Swap Shop horen geregeld fijne feedback en zijn dan ook blij met de werking: ‘We hopen dat de tevreden studenten het concept van de Swap Shop naar hun eigen universiteit meenemen en zo de idee van duurzaamheid verder uitdragen.’
Dit artikel werd geschreven door An Van Hemeldonck voor Frontaal (editie winter 2019), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!