• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Feesten en duurzaamheid

28 januari 2020 at 6:47pm

Love them or hate them, ze komen er elk jaar terug aan: de feestdagen. Een periode die traditioneel gepaard gaat met overdaad op alle vlakken. Familiefeesten en recepties waar uitgebreid gegeten en gedronken wordt, waar je je alledaagse plunje verruilt voor een feestjurk en waar de cadeautjes vaak het hoogtepunt van de avond betekenen. Wie het niet aandurft om in die weken rond kerst en nieuw van de feestradar te verdwijnen of gewoon oprecht plezier beleeft aan al dat gedruis; er zijn wel wat ideeën om het allemaal een tikkeltje duurzamer te maken.

Ruil je kledij
Kies bijvoorbeeld voor enkele stijlvolle maar tijdloze kledingstukken die je enkel tijdens de feestdagen bovenhaalt. In een uitgekiend roulatiesysteem draag je die kledij het ene jaar op het etentje bij je schoonouders, het andere jaar op de receptie van je werk en het jaar daarna op oudejaarsavond bij vrienden. Zo hoef je niet de hele feestperiode hetzelfde te dragen en merkt ook niemand dat je geen zin had om een nieuwe outfit bijeen te shoppen. Als je roulatiesysteem uitgeput geraakt of je toch snakt naar een nieuwe aanwinst voor je kleerkast, is de voor de hand liggende duurzame keuze de Kringwinkel. Veel Kringwinkels sparen de feestkledij op tot het einde van het jaar zodat je vlak voor de feesten je slag kan slaan. In Nederland en Antwerpen heb je heuse kledingbibliotheken waar je kledij kan uitlenen. Ideaal voor een outfit die je maar enkele weken wil dragen. In afwachting van zo’n bib in Gent kan je in de kleerkasten van vriendinnen gaan neuzen en kijken of er feestkledij te ruilen valt.

Veggie kalkoen
Je hoort hem al komen, DE tip om je feestdiner duurzamer te maken is minder dier op tafel. Een klassieker zoals gourmetten is heel makkelijk plantaardig te houden. Tijdens de feestdagen vind je vaak kleine schattige vleesvervangertjes die makkelijk in zo’n pannetje passen. Of je snijdt zelf je seitanworsten en aanverwanten in panklare stukken, dat doen veel carnivoren ook met hun vlees, voor de goedkoop. Daarnaast kan je met nog zo veel meer in die pannetjes kokerellen: gekookte aardappel, champignons, uitjes, paprika, maïs, kleine tomaatjes, sojascheuten, olijven, witloof, haverroom, ….
Ook als veggie kan je tegenwoordig kalkoen op tafel zetten. Er zijn er verkrijgbaar helemaal van chocolade, gevuld met plantaardig ijs. En afgewerkt met marsepeinen groentjes. Echt waar, check het internet!

vegetable skewers wooden table top view 123827 2563

Een pak moeilijker is het als je uitgenodigd wordt voor een etentje. Een plantaardig feestmenu, voor veel mensen klinkt het als een contradictio in terminis. Maar dat vonden we vroeger ook van zelfrijdende auto’s, en kijk waar we nu staan. Niet alle gastvrouwen/heren appreciëren bemoeienissen met hun feestmenu, maar als je het een beetje vlot aanbrengt kan je één van de gangen voor jouw rekening nemen. Dit is niet het moment om met een rauw of macrobiotisch gerecht op de proppen te komen. Voor sommige genodigden is het misschien de eerste veggiebelevenis, presenteer ze een smaakbom van formaat. Zorg voor gefrituurde hapjes, smeuïge puree, romige sauzen, of een met chocolade overgoten nagerecht. Het is tenslotte feest!

De cadeautjes
In veel families en vriendenkringen wordt al een beetje ingegaan tegen de overdaad aan cadeaus door ‘secret santa’ af te spreken en slechts voor één persoon een cadeautje te kopen. Zeker als alle cadeautjes verloot worden is de valkuil dat je voor een gadget kiest waar vooral op de avond zelf plezier aan beleefd wordt maar dat achteraf in een rommelschuif of de tomboladoos belandt. Zelfgemaakte chutney, koekjes of zeep maken meer kans om daadwerkelijk van pas te komen. Of knutsel een receptenboekje met je eigen successen die je graag wil delen ineen. Als je vindt dat zelfgemaakt te veel tijd kost, bedenk dan dat cadeautjes jagen minstens even lang duurt…

Weet je voor wie je cadeautje bestemd is, geef dan kleine niet al te belerende wenken richting groener leven. Een kleurrijke foodwrap voor de collega die zijn boterhammen anders in aluminiumfolie verpakt, een heel stijlvolle en degelijke boodschappentas voor je tante die met plastic tasjes in de weer blijft of een schattige fietsmand voor je nichtje om alvast goede gewoontes te kweken. 

zero waste home made gifts christmas other holidays rustic reusable eco friendly packaging without plastic 72402 2402

Andere duurzame cadeaus zijn een lidmaatschap van een sympathieke vereniging zoals GMFEVA of VELT of een belevenisbon. Zelfgemaakt en op maat natuurlijk; een boswandeling, samen gaan klimmen of op dansworkshop, een babysitbeurtenkaart… Denk voor alternatieve verpakkingen niet alleen aan krantenpapier maar ook aan oude kalenders, een nieuwe katoenen zak- of handdoek of, mits hun toestemming, tekeningen van je kinderen.

Het ideale (doorgeef)cadeau
Tot slot nog een gouden tip van een koppel dat anoniem wenst te blijven. Met de feestdagen gaan ze de hele familie af en het is overal de gewoonte om aan iedereen een cadeautje te geven, dus ook aan elkaar. Niemand die doorheeft dat ze goed kunnen acteren en elkaar overal hetzelfde cadeautje geven, netjes opnieuw ingepakt…

Dit artikel werd geschreven door Sabine Huyghe voor Frontaal (editie winter 2019), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X