• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Een groene geest in een gezond lichaam

20 april 2018 at 2:12pm

De moeilijke zoektocht naar duurzame en eerlijke manieren om te sporten

Dat beweging gezond is voor lichaam en geest, weet intussen iedereen. Maar hoe combineer je voornemens om zowel sportiever als ecologischer door het leven te gaan? En wat met het faire aspect van sportkledij? Wereldsolidariteit lanceerde vorige zomer de campagne #cleanekleren, die de hele kwestie perfect samenvat: ‘Jij ziet graag af in sportkleren, maar niemand ziet graag af voor jouw sportkleren.’ Gents MilieuFront ging daarom op zoek naar manieren om sportieve prestaties duurzamer én eerlijker te maken.

Sportkleding

Wat voor gewone kledij al niet evident is, lijkt nog moeilijker voor sportkleding. Er bestaat immers geen pasklare handleiding om het ecologische en faire aspect ervan te traceren. In de Gentse duurzame kledingwinkels levert de vraag naar sportkleren vooral een fronsende blik op. Zo verkoopt Supergoods broeken die ideaal zijn voor yoga, maar daarmee kan je geen winterse mountainbiketocht of tennismatch aan. Fair Eco Fashion, Mieke en Visitrice verdelen evenmin specifieke sportkledij. Het kledingaanbod voor duurzame sporters is aldus in Gent bijna onbestaand.
Een noodgedwongen blik online toont gelukkig meer opties. De jonge Vlaamse Loes Vandekerckhove lanceerde midden vorig jaar haar eigen merk Pure by Luce, waarmee ze specifiek wil inzetten op een eerlijke en ecologische sportoutfit. De collectie bestaat voorlopig slechts uit vier stukken (een beha, een topje en twee leggings), maar uitbreiding ervan is zeker de bedoeling. Op de Nederlandse markt bespeur je eveneens sportmerken met elk een specifieke faire of eco-toets. FashionPower vervaardigt kledij uit onder andere bamboe, koffiedik en gemalen schaal- en schelpdieren. Pixie daarentegen koopt bewust alle stoffen in de buurlanden om hiermee te garanderen vrij te zijn van kinderarbeid en aan de Europese normen te voldoen. Deze drie merken getuigen alleszins van positieve verandering binnen de sportkledingsector.

Alternatieven

De zoektocht naar duurzame sportkleding blijkt moeilijk, zeker als je niet graag online shopt. Het eenvoudigste alternatief is bijgevolg om in tweedehandswinkels, op rommelmarktjes of tijdens closet sales goed uit te kijken naar je nieuwe sportoutfit. Er is meestal wel wat te ontdekken, op voorwaarde dat je geregeld rondsnuistert!
Ga je toch naar de sportspeciaalzaken, kan Rank A Brand houvast bieden. Deze website beoordeelt en vergelijkt belangrijke (sport)merken op gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een gelijkaardige rating wordt aangeboden door de Fair Fashion App. Deze applicatie is het resultaat van onderzoek van de Schone Kleren Campagne naar de arbeidsomstandigheden van textielarbeiders. Geef je een naam op, krijg je meteen informatie over welke sociale inspanningen er door dat merk geleverd worden. Nog een stap verder gaat de Fair Wear Foundation, waarvan de website absoluut het bekijken waard is! Merken die zich bij deze organisatie aansluiten, engageren zich door de ondertekening van een gedragscode expliciet om arbeiders een leefbaar loon te geven. Enkel bedrijven die 90% van hun leveranciers monitoren, mogen het FWF-logo dragen.

Schoenen en ander sportgerief

Sportschoenen en duurzaamheid gaan klaarblijkelijk amper samen. Hierbij biedt de rating van de verschillende merken eigenlijk de enige oplossing. Wist je trouwens dat sportschoenen, inclusief sneakers, 20% van de totale schoenensector in Europa vertegenwoordigen en dat die sector tweeënhalf keer sneller groeit dan de gewone markt?
Wat sportgerief of -accessoires betreft, dient zich evenmin duidelijk antwoord aan. Er bestaan wel organisaties die duurzame racefietsen vervaardigden en een faire rugzak laat zich ook nog vinden. De zoektocht naar een eerlijk en ecologisch geproduceerde voetbal, tennisracket of duikpak levert echter bitter weinig resultaat op. Opnieuw kunnen tweedehandsspullen enigszins een alternatief vormen.

Sportevenementen

Enkele sportievelingen van het Gent Milieufront haalden tijdens de voorbije Warmathon hun al dan niet duurzame sportkleding uit de kast om rondjes te lopen voor vele goede doelen. Samen legden ze toch 48,6 kilometer af! Hierbij gingen hun groene harten vaak sneller slaan, wat helaas niet enkel aan de inspanning te wijten was. Op vlak van duurzaamheid liet de organisatie immers veel kansen liggen, zoals GMF-voorzitter Steven in een opiniestuk in De Standaard beschreef.
Samengevat vindt Gents MilieuFront dat bij zo’n massa-event veel meer ingezet moet worden op duurzame mobiliteit en afvalreductie. Waarom carpoolen en fietsen niet aanmoedigen door parkings betaalbaar te maken? Verder krijgt elke deelnemer bij aankomst een plastic flesje water dat vaak na enkele slokken in de vuilbak belandt. Hetzelfde gebeurt met de wegwerpverpakkingen van de drank- en eetstandjes. Zo wordt op korte tijd een gigantische afvalberg gecreëerd, die simpelweg vermeden wordt door drinkfonteintjes, retourbekers, kartonnen frietzakken etc. Daarnaast dien je het toegangsticket af te printen, terwijl dat in deze digitale tijden toch via de smartphone beschikbaar is. Deze moeilijke verhouding met ecologie beperkt zich niet enkel tot de Warmathon, maar blijkt jammer genoeg eigen aan vele sportevenementen.

Herbruikbare bekers bij Gent Running Team

Gent Running Team is de grootste recreatieve loopclub van Gent. Bij de stichting ervan werd duurzaamheid expliciet in de statuten opgenomen, wat voorzitter Martin Vereecken graag toelicht: ‘Het streven naar duurzaamheid zit bij lopers – en met uitbreiding dus bij de oprichters – als het ware in het DNA. We houden immers van rennen in de natuur en willen die achterlaten zoals we ze aantreffen, zodat we er allemaal nog jaren plezier aan hebben.’
De belangrijkste realisatie is in elk geval het gebruik van herbruikbare bekers. In een vorige club kregen de lopers na de training steeds een plastic flesje water. Met een gemiddelde 250 lopers per training, ging dat al snel om 500 flesjes per week. Martin wilde dit in zijn nieuwe club absoluut vermijden: ‘Je kan het niet volhouden elke training verantwoordelijk te zijn voor een berg aan afval. Daarom krijgen al onze leden bij inschrijving gratis een herbruikbare trailbeker.’ Zo’n opvouwbare siliconen beker wordt gebruikt bij bevoorradingen tijdens trailruns (looptochten langs onverharde paden met een specifieke focus op de beleving van de natuur, red.). Daarbij brengt elke deelnemer brengt zijn eigen bekertje mee en de organisatie voorziet water of sportdrank in grote bidons. Ook bij Gent Running Team hebben de lopers nu elke training hun eigen beker bij zich: ‘Het vroeg wat gewenning, maar na een paar weken waren de leden helemaal mee in het verhaal, want de bekertjes zijn handig en gemakkelijk mee te nemen’, weet Martin nog. Deze sportclub bewijst alleszins dat een groene geest en een gezond lichaam absoluut samengaan!

Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.

Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!

Wil jij Frontaal ook ontvangen?

Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier

 

 FRONTAAL 2017 winter klad 3 1 1 001
Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X