Bazaar Rabot, een ontmoetingsplaats met een duurzaam karakter
13 april 2018 at 2:02pmBazaar Rabot is de verzamelnaam van alles wat georganiseerd wordt op het gelijkvloers van het buurtcentrum van het Rabot. Dat zijn een weggeefwinkel, een tweedehandskledingswinkel, een sociale kruidenier, een bar en de kookworkshops ‘Rabot op je bord’. Allemaal projecten met een duurzaam en sociaal doel, en dus ging GMF een kijkje nemen. We spraken er met Nele en Annemie.
Sociale kruidenier
Nele werkt voor Sociale Kruideniers Gent vzw, momenteel nog ondersteund door Samenlevingsopbouw Gent. De vzw heeft 3 deelwerkingen: de kledingswinkel, Rabot op je bord en de sociale kruidenier. ‘De sociale kruidenier heeft een dubbel karakter: we willen voedseloverschotten verminderen en tegelijkertijd gezonde voeding toegankelijk maken voor mensen met een beperkt inkomen. Je vindt bij ons een gelijkaardig aanbod als bij een doorsnee kruidenier, maar dan aan een sociaal tarief. Onze prijs is 30% lager dan de marktprijs en fruit en groenten zijn zelfs tot 70% goedkoper. Om in aanmerking te komen voor dit sociaal tarief, moet je worden doorverwezen door het OCMW, CAW, Straathoekwerk of Kind en Gezin.
Wetgeving wil nog niet mee
Voor onze producten werken we samen met verschillende winkels uit het Gentse. Maar er zijn wat moeilijkheden op wettelijk vlak. Donaties van winkels mogen strikt genomen niet verkocht worden. Sociale kruideniers komen er dus eigenlijk niet voor in aanmerking, alles gaat naar voedselbedelingen waar de voeding gratis wordt bedeeld. De sociale kruidenier vraagt wél een kleine bijdrage voor de voeding. We maakten die keuze bewust, omdat mensen met een beperkt inkomen die toch iets betalen, hun eigenwaarde behouden. Onze werking is ook eerder participatief, we betrekken de mensen, zo kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag als vrijwilliger in de winkel. Om die moeilijkheden met de wetgeving te omzeilen kopen we momenteel de overschotten toch aan, maar we zouden het graag anders zien.
Gezond koken
Hetgeen we in de sociale kruidenier niet verkopen, is nog niet verloren. Met ‘Rabot op je bord’ organiseren we kookworkshops voor de buurtbewoners. We koken samen soepen, vegetarisch beleg en pastasauzen die we achteraf ook verkopen. De opbrengst stoppen we dan opnieuw in de werking. Net als de opbrengst van de tweedehandskledingswinkel trouwens.
Weggeefwinkel
De tweedehandskledingswinkel en de weggeefwinkel kwamen al iets eerder naar het buurtcentrum. Vrijwilligster en buurtbewoonster Annemie stampte die weggeefwinkel jaren geleden uit de grond. ‘Al wie ongebruikte spullen heeft liggen, kan er mee terecht in de weggeefwinkel. Dat doet wat aan een kringloopwinkel denken, maar behalve dat wij de spullen weggeven denk ik ook dat we iets creatiever zijn dan de kringloopwinkel. Je kan hier bijvoorbeeld je bijeen gespaarde eierdozen kwijt als je ze niet meer nodig hebt, wie weet kan iemand anders er wel iets mee. Zo hebben we hier regelmatig kleuterjuffen die komen snuisteren op zoek naar knutselmateriaal. Ook de weggeefwinkel wordt opengehouden door vrijwilligers.
Iedereen welkom!
De naam Bazaar Rabot werd gekozen omwille van de associatie met winkeltjes die het oproept. Maar ook voor het sociale aspect, we willen een ontmoetingsplaats zijn voor alle buurtbewoners. We willen graag een sociale mix en denken er daarom aan om voor de winkels ook een ‘solidair tarief’ in te voeren, waarbij je iets meer betaalt. Zo kunnen ook mensen met meer middelen hier komen winkelen en elkaar ontmoeten. Iedereen is sowieso welkom!
Meer info over de werking en de openingsuren vind je op de Facebookpagina van Bazaar Rabot.
Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!Wil jij Frontaal ook ontvangen?Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier.
|