• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Mic Mac Minuscule

13 april 2021 at 6:33pm

Baby’s groeien echt als kool, waardoor babyspullen meestal slechts gedurende een korte tijd gebruikt worden en ze daarna verre van versleten zijn. Toch kiezen kersverse ouders vaak voor nieuw babygerief. Jona Mukabalisa bedacht samen met haar partner Gert Linthout een duurzaam alternatief; een geboortelijst met tweedehandsspullen. Welkom bij Mic Mac Minuscule!

Het concept
De werkwijze van Mic Mac Minuscule is heel rechtlijnig. Toekomstige ouders kunnen overal te lande een afspraak maken met een regionale Mic Mac Madam om samen een geboortelijst op te stellen. Als ervaren mama geeft die Madam advies over babyspullen en overloopt ze wat echte hebbedingetjes zijn en wat niet. Ouders kiezen simpelweg uit de beschikbare longlist; heel efficiënt en op een avond geregeld. Daarnaast peilt de Madam naar de stijl van de ouders. Hierna start ze haar zoektocht naar het tweedehandsgerief. Zelf hoeven ouders dus geen tijd te spenderen aan tweedehandswebsites of rommelmarkten. Bovendien hebben de Mic Mac Madammen door hun ervaring een neus voor kwaliteitsproducten. Een maand voor de geboorte halen de ouders alle afgesproken spullen op, perfect op tijd om de baby in een warm nestje te ontvangen. Via een link op de website van Mic Mac Minuscule kunnen schenkers een tweedehandscadeautje kiezen. Dat is dan reeds in het bezit van de ouders, wat handig is voor spullen die meteen na de geboorte nodig zijn. 

Pionierswerk
‘Op een ochtend werd ik letterlijk wakker met het idee van een tweedehands geboortelijst,’ vertelt oprichtster Jona, ‘want zelfs voor een fervente tweedehandszoekster als ik, bleek het tijdens mijn zwangerschap niet gemakkelijk om de juiste spulletjes te vinden. Er bestaat immers zo veel babymateriaal dat je er als ouder in spe bijna in verdwaalt.’ Mic Mac Minuscule wil daarom niet enkel duurzaam omgaan met babyspullen, maar ouders ook bewust helpen bij het selecteren van juiste producten en betrouwbare merken.

Toen Mic Mac Minuscule – een verwijzing naar de tv-serie Mik, Mak en Mon – begin 2017 opgericht werd, bestond een tweedehands geboortelijst nog nergens, ook niet in de omliggende landen. Jona is dus een pionier. ‘Inmiddels heeft het idee al wat navolging gekregen. Ik ben echter vooral blij dat mijn duurzame businessmodel opschaalbaar bleek, wat niet evident is binnen de circulaire economie.’

Gerief 2 MMM

Mic Mac Madammen
Vandaag heeft Jona twintig Mic Mac Madammen naast zich verzameld, verspreid over Vlaanderen en Brussel. ‘Alle Madammen zijn zelf mama, zodat ze als consulenten vanuit eigen ervaring advies kunnen geven. Ze weten echt waarover ze spreken, wat in een gewone babywinkel niet altijd het geval is.’ De Madammen werken via een social franchisingsysteem als zelfstandigen in hoofd- of bijberoep. De werkwijze en verkoopprijzen (gemiddeld 50% van de nieuwprijs) zijn gestandaardiseerd, waardoor er voor de ouders geen onderscheid is welke Madam hen begeleidt. De Mic Mac Madammen komen geregeld samen om expertise en materiaal voor elkaars lijsten uit te wisselen en vormen zo een hechte groep.

De impact
Jona is trots dat ze een werkend model heeft gecreëerd met impact, die bovendien steeds groter wordt. Net als baby’tjes groeit Mic Mac Minuscule immers erg snel. ‘In 2019 hadden we ongeveer dertig geboortelijsten per maand. In 2020 zijn dat er al veertig! We bespaarden door het tweedehandsgerief ongeveer 700 ton CO2 en realiseerden dus absoluut milieu-impact.’ Aanvullend kiest Mic Mac Minuscule ervoor om 10% van het bedrag van elke geboortelijst te schenken aan een goed doel dat de ouders vrij kiezen. Vorig jaar is zo meer dan € 60.000 bij diverse organisaties terechtgekomen. ‘Vooral kleinschalige initiatieven kunnen vaak extra centjes gebruiken, dus ik ben trots dat we daaraan bijdragen.’

De toekomst
‘Niet meer bestaan of alleszins niet meer nodig zijn!’, zo omschrijft Jona bondig haar toekomstbeeld. Ze hoopt dat tweedehandsgerief ooit een evidentie is, waardoor ouders amper nog nieuwe spullen willen voor hun baby. Omdat gerief op de tweedehandsmarkt vaak onder de prijs verkocht worden, kan Mic Mac Minuscule momenteel bestaan. Jona droomt echter van een eerlijker en vooral uitgebreider tweedehandscircuit.

Wipper wipperhoes en speelboog Allemaal via MMMAls auteur wil ik ook graag mijn eigen ervaring delen. Voor ons zoontje kozen mijn partner en ik bewust voor een geboortelijst bij Mic Mac Minuscule. Als overtuigde ecologisten houden we van tweedehands, maar voor babyspullen hadden we geen idee waar te beginnen zoeken. Daarom was niet alleen het keuze-advies welgekomen, maar waren we ook heel blij met de kwaliteitscontrole en extra tips. We wisten voordien niet dat een maxi-cosi via een Steco Baby-Mee, een speciale drager, op de fiets vervoerd kan worden. Nu rijden we tevreden rond met onze tweedehandsversie ervan! Al het gerief bleek trouwens tiptop in orde en aangepast aan onze stijl. Daarnaast kregen we veel positieve reacties over het concept. Tel er nog de fijne communicatie met onze enthousiaste Mic Mac Madam Ellen bij en zo weet je dat we tevreden Mic Mac’ers zijn!’

 

 

Dit artikel werd geschreven door An Van Hemeldonck voor Frontaal (editie winter 2020), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Shauni Celis, Mic Mac Minuscule

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X