• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

GEZOCHT: testwerven voor project ‘Circontainer’

29 november 2023 at 11:17pm

Hear hear, GMF is op zoek naar: verbouwers! Ga jij straks renoveren en zal je daarbij een afvalcontainer nodig hebben? Misschien doe jij het als eerste op de meest duurzame manier mogelijk: neem contact op met ons en test als eerste de ‘circontainer’ uit!

Je krijgt de circontainer aan dezelfde prijs als een gewone container. Daarnaast word je bijgestaan door een expert in het efficiënt scheiden van de diverse afvalstromen.

Interesse? Neem contact op met wim[at]gentsmilieufront.be – hij begeleidt je doorheen de volgende stappen.

Wat is Circontainer?
Circontainer is een project waarbij wordt onderzocht op welke manier afvalstromen bij kleinere werven optimaal kunnen worden gescheiden. We gaan op zoek naar een goede manier om de teruggaande logistiek (‘reversed logistics’) van gesloopte bouwmaterialen te organiseren. ‘Vandaag wordt bouwafval maar heel beperkt gescheiden op bouwwerven’, vertelt initiatiefnemer Kris Blykers. ‘Vooral op kleinere werven met plaatstekort wordt afvalscheiding onvoldoende georganiseerd. Omdat we in de toekomst meer en meer gedemonteerde of gesloopte bouwmaterialen zullen nodig hebben als grondstof voor nieuwe bouwmaterialen, moet dit dringend veranderen. En de ‘first mile’ is hierbij cruciaal: op de werf zelf.’

Prototype
Het project Circontainer werd ongeveer een jaar terug opgestart. Ondertussen werd er een prototype-container ontworpen. Daarvan wordt gehoopt dat die toelaat om op een ruimte-efficiënte wijze verschillende afvalstromen (hout, puin, metaal enzovoort) uit een kleine of particuliere verbouwing te scheiden.

Team
Het projectteam bestaat uit 3 complementaire partijen. Blieberg, Material Mastery en Gents Milieufront, voor de praktijktest werken we samen met Duran Containerverhuur.

over Blieberg A.C.E.

BLIEBERG architects of a circular economy is een netwerk van ingenieurs, architecten en researchers. Ze helpen klanten hun circulaire opportuniteiten te vinden. Ze doen dit zowel in de ontwerp- en design- wereld als in de bouwsector, maar ook in een breder veld, van eco-product-design tot stedenbouw en system design. Hun klanten zijn bouwbedrijven, ontwikkelaars en investeerders, fabrikanten, architectenbureaus, overheid,… Ze zijn met geen van allen gelieerd, maar opereren hier volledig onafhankelijk van. In contact te staan met al deze spelers, en bruggen te bouwen tussen hen, is één van hun sterktes.

over Material Mastery

Het Gentse advies- en ontwerpbureau Material Mastery helpt de circulaire transitie te versnellen bij hun klanten. Door op strategische en operationeel vlak op zoek te gaan naar nieuwe opportuniteiten en oplossingen maken ze bedrijven future proof. Hun expertise gaat van materiaalkunde over industrieel ontwerp en productie tot aan vermarkting van het aanbod. Door hun ervaring met producenten van bouwmaterialen hebben ze een grote kennis van de architectenwereld. Deze kennis is belangrijk bij de ontwikkeling van het aanbod. Verder hebben de consultants een ruime ervaring met strategische beslissingen rond IP-bescherming.

Circontainer is een project gesubsidieerd door Provincie Oost-Vlaanderen.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X