• Wij zijn GMF

    Birgit, vrijwilliger activiteitenwerkgroep

    Ik wil meehelpen om van Gent een groene plek te maken waar stad en natuur samenkomen

De Gentse Repair Cafés blazen dit jaar 10 kaarsjes uit

17 oktober 2023 at 2:32pm

De Gentse Repair Cafés bestaan 10 jaar. Een Repair Café is een gezellige bijeenkomst waar buurtbewoners hun kapotte spullen kunnen laten repareren door vrijwilligers. In 10 jaar tijd werden er in Gent meer dan 250 Repair Cafés georganiseerd. En dat door de inzet van de vele vrijwilligers. Om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet, organiseerde Gents MilieuFront gisterenavond een verjaardagsreceptie. Wie ooit geholpen werd door een Repair Café vrijwilliger, kon een taart of een verjaardagskaartje bezorgen.

Een Repair Café is een plaats waar vrijwilligers buurtbewoners helpen om hun kapotte spullen te repareren. In de Gentse Repair Cafés worden vooral kleine elektrische toestellen, zoals stofzuigers, lampen, radio’s en mixers gerepareerd. Ook kledij en fietsen kunnen door de vrijwilligers onder handen worden genomen, net zoals (software) problemen bij laptops en smartphones. Reparaties gebeuren tegen een vrije bijdrage. Tijdens het repareren kunnen bezoekers genieten van een koffie en een stukje taart, vers gebakken door vrijwilligers.

Het allereerste Repair Café

Het allereerste Gentse Repair Café vond plaats op 26 mei 2013 in De Vooruit. Het was een initiatief van onder andere Netwerk Bewust Verbruiken (nu De Transformisten), Gents MilieuFront en Ivago. Het duurde niet lang voor ook lokale dienstencentra en buurtwerkingen zich aansloten bij de Repair Café beweging. Dit zorgde voor een snelle groei van het aantal Repair Cafés in Gent. In 2014 werd Gent door Stichting Repair Café International zelfs uitgeroepen tot de Repair Café hoofdstad van de wereld. Met 15 Repair Cafés was Gent toen wereldwijd de stad met het meeste Repair Cafés per jaar. Het aantal Repair Cafés bleef groeien en zit nu op 30 tot 40 per jaar.

In 10 jaar tijd werden er in Gent meer dan 250 Repair Cafés georganiseerd, waarvan een dertigtal door Gents MilieuFront. De Repair Cafés trekken de hele stad rond. Ze repareren niet alleen in buurthuizen en dienstencentra, maar ook in scholen en zorginstellingen, in cafés, kerken en moskeeën, op recyclageparken en in Kringwinkels, en zelfs in de Gentse musea. Meer dan 100 verschillende locaties kregen de voorbije 10 jaar een Repair Café over de vloer.

Onzekere toekomst

Of dat zo zal blijven, is een groot vraagteken. Stad Gent ondersteunt momenteel heel wat Repair Cafés logistiek en organisatorisch, bijvoorbeeld door gereedschapskoffers te transporteren. Maar die ondersteuning wil de stad stopzetten. Gents MilieuFront betreurt dat het Gents bestuur de vrijwilligers, die bijdragen aan de klimaat- en milieudoelstellingen van de stad, niet meer wil ondersteunen.

Voor Gents MilieuFront zijn de Repair Cafés belangrijk, omdat mensen aanzetten om kapotte spullen niet zomaar weg te gooien, maar eerst te repareren. Zo zorgen ze voor minder afval en CO2-uitstoot. Vooral kleine elektrische toestellen komen anders op het recyclagepark terecht en worden vervangen door nieuwe. Voor professionele herstellers is het immers niet rendabel om ze te repareren. De Repair Café vrijwilligers geven mensen ook heel wat advies over hoe ze hun spullen langer kunnen laten meegaan, waar ze best op letten als ze iets kopen of over hoe ze zelf iets kunnen repareren. De 30 Repair Cafés die Gents MilieuFront de voorbije 10 jaar organiseerde, zorgden ervoor dat we 4,5 ton afval en 40 ton CO2-uitstoot minder hadden dan wanneer al die kapotte spullen weggegooid en vervangen zouden worden.

Verjaardagsfeest

Dus organiseerde Gents MilieuFront gisterenavond een verjaardagsreceptie om alle vrijwilligers te bedanken. Mensen die ooit geholpen werden op de cafés, konden een taart of verjaardagskaartje bezorgen. Op het feest zelf werd niets gerepareerd, maar er was wel een ‘kleine expo’ aanwezig. Deze ging over de belangrijkste verwezenlijkingen van de Gentse Repair Café’s. Visueel werd er voorgesteld hoeveel café’s er waren, op welke plaatsen en wat de impact op bijvoorbeeld de CO2-uitstoot is na 10 jaar. Een hele avond lang werden de vrijwilligers in de bloemetjes gezet en werd er teruggeblikt op de afgelopen jaren.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X