• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Gent wil sluikstorters verplichten om mee afval op te ruimen

5 maart 2015 at 2:28pm

Gent en sluikstorten: het blijft een hardnekkig probleem, net zoals in veel andere grote steden. Het stadsbestuur wil nu een andere strategie toepassen dan enkel GAS-boetes opleggen. Die worden volgen schepen van Milieu en IVAGO-voorzitter Tine Heyse (Groen) dikwijls simpelweg niet betaald.

Daarom wil het stadsbestuur dat de GAS-wetgeving gewijzigd wordt. Zo kunnen onvermogenden of mensen die gemakshalve voor een boete kiezen niet aan een alternatieve sanctie ontsnappen. Momenteel is het dus nog niet mogelijk om mensen te verplichten om mee afval op te ruimen.

Heyse stelt met Proper Gent ook een nieuw actieplan voor om de afvalproblematiek aan te pakken. Dat is nodig ook, want het aantal opgehaalde sluikstorten blijft nog steeds stijgen.

Ook zwerfvuil is onderdeel van sluikstortproblematiek

“Een goed idee om betrapte sluikstorters te verplichten om mee te helpen met opruimen,” vindt GMF-beleidsmedewerker Stefaan Claeys. “Door de confrontatie met de andere kant van het verhaal, zal zo’n maatregel wellicht een meer sturend effect hebben dan een boete.

Sluikstorten gaat echter over meer dan het moedwillig storten van grof- en huisvuil. “Er is ook nog het alomtegenwoordige zwerfvuil, dat net als pure sluikstorten onze leefomgeving ontsiert. En uiteindelijk belandt al dat zwerfvuil via rivieren in de oceanen.”

Om zwerfvuil bij de bron aan te pakken, moeten we volgens Claeys naar Duitsland kijken: “Enkele jaren geleden voerde Duitsland met succes een simpele maatregel in, namelijk statiegeld op wegwerpverpakkingen. In elke Duitse supermarkt staan nu automaten opgesteld waar je lege blikjes kan inruilen voor statiegeld. Het effect van de maatregel was drastisch en meteen zichtbaar: langs de Duitse wegen zie je sindsdien geen drankblikjes meer liggen, om de simpele reden dat ze geld waard zijn.”

Drankblikjes en dergelijke zorgen zeker niet voor het grootse aantal kilo’s aan illegaal gedumpt afval, maar ze zorgen wel voor de meeste sluikstorten. GMF roept de Vlaamse overheid dan ook op om niet langer te twijfelen en te studeren, maar om die maatregel in te voeren. Effect verzekerd!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X