• Wij zijn GMF

    Birgit, vrijwilliger activiteitenwerkgroep

    Ik wil meehelpen om van Gent een groene plek te maken waar stad en natuur samenkomen

3 TOEKOMSTBOMEN VOOR GENT-ZUID

6 februari 2024 at 4:29pm

3 TOEKOMSTBOMEN VOOR GENT-ZUID

Donderdag 8 februari werden op het Woodrow Wilsonplein 3 toekomstbomen aangeplant. Een zomereik, een wintereik en een haagbeuk: het trio krijgt in hartje Gent alle kansen en ruimte om uit te groeien tot volwassen toekomstbomen. Dat zullen ze doen op een recent onthard terrein tussen de oude bibliotheek en het nieuwe Stadskantoor.

Toekomstbomen zijn een project van Gents MilieuFront (GMF), in nauwe samenwerking met de Groendienst van Stad Gent. Via GMF kunnen Gentenaars al 3 jaar op rij suggesties indienen voor potentiële toekomstboom-locaties – plekken op openbaar domein om bomen te planten voor de komende generaties.

Laatste oproep

In 2023 kwam er al voor de derde keer een oproep om suggesties in te dienen – in 2024 zal er geen nieuwe oproep plaatsvinden. ‘Er is ook maar zoveel ruimte in een stad, we kregen vorig jaar ook al veel dubbele suggesties binnen’, zegt Dirk Waelput, vrijwilliger bij GMF. ‘We gaan ons de komende jaren focussen op de aanplant van de suggesties van ‘21, ‘22 en ‘23 inspiratie en ideeën hebben de Gentenaars genoeg!’

(kaart met alle ingediende suggesties voor toekomstbomen – Op deze kaart zie je alle suggesties voor toekomstbomen – Van 2021 tot 2023 kreeg GMF honderden Gentse locaties doorgestuurd om bomen te planten op openbaar domein)

De 3 bomen die donderdag een plek kregen aan Gent-Zuid zijn slechts enkele van de vele toekomstbomen die dit plantseizoen worden aangeplant. Vrijwilligers van GMF staken samen met schepen Astrid De Bruycker, schepen Filip Watteeuw, burgemeester Mathias De Clercq en de Gentse Groendienst de spade in de grond.

Die krijgen daar alle ruimte en kansen om de komende generaties uit te groeien tot monumentale bomen op een iconisch Gents plein. Ook in 2022 (Désiré Fiévéstraat, Gent) en 2023 (Halvemaanstraat, Sint-Amandsberg) plantten GMF en de Groendienst samen toekomstbomen aan tijdens een persmoment.

 

Tientallen nieuwe toekomstbomen

Deze winter werden er in Gent op 13 verschillende locaties 40 toekomstbomen geplant. Op die plekken werd er telkens minstens 1 toekomstboom geplant, soms zelfs veel meer (zie lijst onder).

Selectie

Die kwamen er allemaal op suggestie van Gentenaars, na een oproep van GMF. Vrijwilligers van het Front checkten vervolgens alle locaties ter plekke op hun geschiktheid. Uiteindelijk gaven zij vorig jaar na een strenge selectie zo’n 30 nieuwe suggesties door aan de Groendienst. Op basis van deze suggesties en die van de voorbije jaren worden dit jaar op 13 plekken effectief bomen geplant.

Goedgekeurde suggesties voor toekomstbomen die de voorbije seizoenen nog niet werden geplant staan wel op de longlist van de Groendienst om de komende jaren aan te planten. ‘Daar zullen ook ‘moeilijkere’ locaties bijzitten, waar bijvoorbeeld een ontharding voor nodig is, of een aanplant die kadert in een grotere integrale heraanleg’, zegt Dirk Waelput.

“Gemiddeld bestaat een vierde van de stad uit stadstuintjes: dat is een heel grote oppervlakte, en een grote opportuniteit om ook daar meer groen en bomen te realiseren.”

Dirk Waelput – vrijwilliger bomenwerkgroep GMF

 

Wat is een toekomstboom?

Een toekomstboom is een alleenstaande boom in een straat of op een plein die voldoende ruimte en garanties krijgt op een lang leven. Een toekomst van minstens 100 jaar onbezorgd groeien staat voorop. In de stad is dat geen evidentie: de gemiddelde stadsboom wordt normaal gezien nog geen 30 jaar oud.

Bomen in privétuinen

‘Het project toekomstbomen gaat over bomen op openbaar domein, maar het grootste potentieel om bomen te planten ligt eigenlijk op privéterrein’, gaat Dirk Waelput verder. ‘Elke Gentenaar kan zijn steentje bijdragen aan meer groen in onze stad. Door een boom in de tuin te planten als daar plaats voor is, of door een geveltuintje aan te leggen wanneer je geen tuin hebt.’

‘Gemiddeld bestaat een vierde van de stad uit stadstuintjes: dat is een heel grote oppervlakte, en een grote opportuniteit om ook daar meer groen en bomen te realiseren.’ GMF werkt al sinds 2022 aan een campagne om Gentenaars aan te moedigen om ook de eigen tuinen en gronden te vergroenen en beplanten.

Gentse brousses

‘De komende jaren gaan we ons bij de bomenwerkgroep van GMF ook meer focussen op de aanplant van Gentse brousses: dat zijn een soort van tiny forests, maar dan op maat van onze stad. Vorig jaar hielpen we al de eerste Gentse brousses verwezenlijken bij Don Bosco in Zwijnaarde, dit jaar willen we er minstens 4 realiseren, onder andere opnieuw samen met de Stad’, blikt Dirk vooruit naar de toekomst.

“Toekomstbomen krijgen in onze stad de ruimte om minstens 100 jaar onbezorgd te groeien. Ze worden geplant op plaatsen die door de Gentenaars zélf zijn aangebracht. Dat toont hoe betrokken onze bewoners zijn. Ze willen echt ‘de stad mee maken’, hun buurt, plein en park mee vormgeven, ook hier aan ons stadskantoor.”

Schepen Astrid De Bruycker

Ode aan de toekomstboom

Zoals de traditie bepaalt hoort er bij de aanplant van een nieuwe toekomstboom een vers staaltje boompoëzie van de hand van dichter en GMF-vrijwilliger Daniel Billiet. Hij droeg bij de aanplant zijn gedicht ‘waar ook je ogen zuurstof vinden’ voor, een prachtige ode aan de zomereik, wintereik en haagbeuk die een prominente plek kregen in onze stad.

 

boompoëzie – gedicht opgedragen aan de Gentse toekomstbomen

waar ook je ogen zuurstof vinden

beklimt de zon, de dirigent van de lente,

het podium, dan drommen alle knoppen

om ter groenst om ter hoogst

om ter snelst naar de stem van het licht

kijk dan, ruik hoe toekomstige schaduw

hier wordt uitgebroed en opgevoed

proef, luister hoe in het lommer

geruis en getjilp nestelen en ontluiken

klim in het verhaal van de bomen, voel

hoe ze nooit zand in je ogen strooien

 

©Daniel Billiet (2024)


Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X