• Wij zijn GMF

    Birgit, vrijwilliger activiteitenwerkgroep

    Ik wil meehelpen om van Gent een groene plek te maken waar stad en natuur samenkomen

Groene Loper 2024 | ontrafelen, ontwaken, ontdekken, ontketenen

23 september 2024 at 2:46pm

Na het filmfest Gent, laten wij gedurende 4 weken elke donderdag een film of documentaire met ecologische inslag op je los in Sphinx Cinema. In 2024 staan de woorden ontrafelen, ontwaken, ontdekken en ontketenen centraal. Iedere filmavond krijgt vorm rond 1 van deze begrippen, zowel cinematografisch als tijdens de babbel achteraf. De nagesprekken krijgen nog vorm, maar deze 4 donderdagavonden wil je in je agenda zetten! De tickets komen ook online te koop, later in het najaar.

DATA donderdag 7 november, donderdag 14 november, donderdag 21 november en donderdag 28 november, telkens om 20u in Sphinx Cinema.

ONTRAFELEN Paradigma (2024) – Donderdag 7 november. We starten ons filmfestival met ‘Paradigma, een filmische trip uitsluitend gemaakt met archiefmateriaal (VRT). Paradigma onthult dat de problemen waar we vandaag de dag voorstaan allesbehalve nieuw zijn: de vele gevolgen van de klimaatverandering, het afnemende vertrouwen in de democratie en de verspreiding van fake news bestaat al decennia. Paradigma gaat dieper in op ons collectieve onvermogen om al deze uitdagingen aan te pakken. 

ONTWAKEN I am The River, The River is me. (2024) – Donderdag 14 november. De Whanganui-rivier in Aotearoa/Nieuw-Zeeland is de eerste rivier ter wereld die erkend is als rechtspersoon, als een levend en ondeelbaar wezen. Māori rivierbeschermer Ned Tapa nodigt een stamoudste uit Australië en zijn dochter uit, die activisten zijn die thuis hun eigen stervende rivier willen redden, voor een vijfdaagse kanotocht over deze heilige rivier. De film is een uitnodiging om deze waarden te ervaren: om na te denken over onze relatie met de wereld om ons heen – en vooral met de natuurlijke wereld – als een relatie van zorg en voogdij tussen generaties in plaats van alleen maar eigendom/gebruik/extractie.
We organiseren een nagesprek rond de erkenning van natuur als rechtspersoon, de waarde en het belang hiervan voor bijv. een land als België. Hiervoor nodigen we onder ander prof. Dr. Hendrik Schoukens uit.

ONTDEKKEN Here (2023)   Donderdag 21 november. ‘Here’ van de Belgische regisseur Bas Devos is een prachtig minimalistische, detailrijke film over menselijke connectie en het gevoel van thuishoren. Met Here werpt Devos zijn geduldige en menselijke blik op een Roemeense bouwvakker die flaneert doorheen Brussel en zijn natuur. Een verrassend bucolische ode aan de verdoken Brusselaar. Een stadssymfonie die hulde brengt aan de onzichtbaren, en aan mossen. Devos ontvouwt een mirakel: dat van de connectie tussen mensen (en de natuur).

ONTKETENEN The Pickers (2024) – Donderdag 28 november – Onze laatste filmavond wordt is in samenwerking met Food.Film.Fest, en vertrekt vanuit onze vraag naar goedkoop fruit en groenten, het ganse jaar door. The Pickers is een reis naar de Europese velden waar onze groenten en fruit worden verbouwd: in Zuid-Italië plukt Seydou uit Mali sinaasappels. Bosbessen in Portugal, olijven in Griekenland, aardbeien in Spanje – een miljoen migranten werken momenteel op Europese velden. Maar het kan ook anders.

Na de docu is er een nagesprek met bioboer Jarno Claeys, Ohne Gent en Fairouz Gazdallah van Oxfam België.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X