• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Spaar de toekomst met een duurzame bankrekening: verhuis je geld in 1-2-3!

5 juni 2024 at 8:37pm

Oeps! Jouw bank investeert het geld op jouw rekening in fossiele brandstoffen en grootschalige ontbossing van tropisch regenwoud? Tijd om je geld te verhuizen en te sparen voor de toekomst! Jouw toekomst, maar ook die van onze planeet.

Heb je ooit al eens stilgestaan bij wat er gebeurt met het geld op jouw bankrekening? Of vraag je jezelf af van waar de rente op je rekening komt? Slechts een deel van jouw geld blijft bij de bank in de vorm van reserves, bijvoorbeeld voor afhalingen van cash. De rest gebruikt de bank om nog meer geld te creëren, bijvoorbeeld via leningen aan bedrijven, particulieren en de overheid waarmee ze de echte economie financieren, maar ook via investeringen in aandelen en obligaties, of via derivaten: financiële producten waarmee je gokt op prijsschommelingen van andere financiële en fysieke bezittingen zoals grondstoffen.

Iedere bank heeft een eigen investeringsbeleid. Zo zijn er banken die bewust duurzame criteria hanteren: ze sluiten fossiele uitbreiding uit en investeren in hernieuwbare energie, natuurbehoud en duurzame ontwikkeling. De meeste Belgische grootbanken investeerden sinds 2021 echter bijna 11 miljard euro in uitbreiding van fossiele brandstoffen via onder meer Shell, ExxonMobil en TotalEnergies.

Wil jij de toekomst sparen? Volg dan deze 3 stappen:

  1. Kijk op www.bankwijzer.be hoe goed jouw bank scoort op criteria als klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten, wapens uitsluiten en corruptie.
  2. Niet tevreden over het beleid van jouw bank? Surf naar www.bankswitching.be. Via de gratis bankoverstapdienst kan je snel en gemakkelijk overstappen naar een andere bank voor je betaal- en/of spaarrekeningen zonder dat je betaalopdrachten worden onderbroken.
  3. Vraagt je oude bank om je loon bij hen te storten, bijvoorbeeld als onderdeel van de voorwaarden van jouw (woon-)krediet? Geen probleem: met een doorlopende opdracht kan je jouw loon iedere maand automatisch verder storten naar jouw nieuwe bankrekening. Zo kan jouw geld optimaal renderen voor de toekomst.

Bonus: praat er ook over met vrienden en familie. Of vraag eens na bij welke bank jouw werkgever, vereniging, school of sportclub zit. Want al het geld telt voor onze toekomst.

Lees meer op moveyourmoney.be

Gentenaar Wafa Chtiti stapte recent over van BNP Paribas Fortis naar vdk bank.

Ik zat al mijn hele leven bij Fortis, gewoon omdat mijn ouders daarbij zaten. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat ik eens moest kijken om over te stappen. Ook omdat het was overgenomen door een Franse bank, want ik wist niet echt waar dat geld naartoe ging. Maar uit gemakzucht ben ik pas geswitcht toen ik echt met de neus op de feiten werd gedrukt. Ik had een artikel zien passeren dat de grootbanken ons spaargeld onder andere gebruiken voor illegale nederzettingen in Palestijns gebied en voor wapenhandel. Zaken die echt absoluut niet overeenkomen met mijn waarden en normen, dus daarom heb ik de overstap gedaan. Via BankWijzer heb ik banken vergeleken op criteria als wapenhandel, ecologische voetafdruk en mensenrechten. Ik vond dat superinteressant om te zien en ben uiteindelijk terechtgekomen bij vdk bank, een Gentse bank, dus echt heel lokaal. En die overstap is eigenlijk heel goed meegevallen: ik heb online een afspraak gemaakt, ik ben langsgegaan, en de rest hebben ze van mij overgenomen, ook de domiciliëringen. En dat is eigenlijk heel vlot gegaan. Vandaag is mijn rekening bij Fortis helemaal afgesloten. Ik heb juist wat digitale zaken moeten bevestigen zoals PayPal, maar dat viel keigoed mee. Dus ja, ik zou het sowieso aanraden: gewoon doen!’

Dit artikel werd geschreven door Zjef De Loose voor Frontaal (editie lente 2024), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto:Wafa Chtiti, Pixabay nattanan 23

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X