• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Wordt er nog gedumpsterdived?

20 februari 2024 at 8:30pm

Het is na  21u wanneer ik met Jeff Cornelis (23 jaar) de parking van een supermarkt net buiten Gent oprijdt. Jeff is een gekende food waste warrior en mede-oprichter van Too Good To Go. Samen gaan we dumpster diven, ook wel skippen genoemd, een fenomeen waarbij je voedsel of goederen uit containers van winkels redt. 

Naar schatting belandt wereldwijd ongeveer 17% van het voedsel bedoeld voor menselijke consumptie in de vuilbak. Als je kijkt naar de volledige keten vanaf de productie gaat het zelfs over 30 tot 40%. De Belgische voedingsindustrie is de op één na grootste verspiller van Europa. Omgerekend gaat er namelijk 161 kg voedsel per Belg per jaar verloren. 

Skippen als act of resistance
Hoewel we geneigd zijn om een verwijtende blik richting de supermarkten te werpen, blijken die niet de grote boosdoeners. De grootverspillers zitten in de productie, de retail en de huishoudens’, vertelt Jeff. De containers bevatten maar een fractie van die verspilling, zeker nu er zoveel alternatieven bestaan voor weggooien zoals To Good To Go, Let’s Save Food en voedselbanken.’
Skippen is geen structurele oplossing in de strijd tegen voedseloverschotten. Het is wel een act of resistance, een schreeuw om systeemverandering. Dankzij dumpster divers kwam de problematiek aan het licht en ontstond er wereldwijd aandacht voor. Ja, het is illegaal, maar vandaag is voedselverspilling zo’n schande net terwijl de armoedecijfers stijgen. Het is ethisch niet meer te verantwoorden om dumpster diven te veroordelen.’

Van interesse tot levensmissie
Jeff kwam op zijn 18e terecht bij een groep Nederlandse jongeren die kraakten uit protest tegen de woningnood. Skippen hoorde bij deze levensstijl. In eerste instantie om aan voedsel te geraken maar ook als verzetsdaad tegen overproductie en -consumptie. Terug thuis bleef ik snuisteren in uitpuilende containers en nam ik steeds vaker mensen mee op sleeptouw.’
In het kader van een schoolopdracht verdiepte ik me in de cijfers en merkte ik dat niemand hiermee bezig was, behalve Tristram Stuart die met zijn campagneFeeding the 5.000volkskeukens organiseerde met voedseloverschotten.’ 

Na die schoolopdracht ging de bal voor Jeff een beetje aan het rollen. Steeds meer mensen en media bij hem kwamen aankloppen, tot een uitnodiging voor Café Corsari toe. Vriend Jonas kwam vervolgens met het idee om samen Too Good To Go in België op te richten. 

Wat levert het (nog) op?
In mijn beginjaren was er in Gent veel te vinden. Mijn grootste vangst? Een pooltafel, een grasmachine van Makita, een kettingzaag … In de Inno gooide men vroeger veel cosmetica weg waarmee ik talloze vriendinnen blij maakte. We leven in zo’n weggooicultuur. Voor de verwerking van teruggestuurde goederen ligt de loonkost hoger dan de productiekosten, dus belandt het product in de vuilnisbak. Hoewel je ook steeds meer merkt dat daar kleine veranderingen in komen. Denk maar aan koopjeshoeken in de Ikea of Decatlon.’
Gaandeweg begonnen supermarkten hun containers af te sluiten, wat sommigen me niet in dank afnamen. Al het voedsel dat een winkelier gratis op de markt brengt, is uiteraard een potentiële klant minder. Ook doen de meeste supermarkten nu beroep op alternatieven om verspilling tegen te gaan en houden ze er een centje aan over. Wat – versta me niet verkeerd – een positieve evolutie is. Ik raad mensen aan daar gebruik van te maken, aangezien je zo een economie steunt die verspilling effectief aanpakt. Skippen doe je best uit noodzaak. Maar neus gerust eens rond bij supermarkten in je buurt uit nieuwsgierigheid. Als je wat bruikbaars vindt, go and get it!’

Bij ons skip avontuur stootten we op een halflege container. Toch bleek dit voldoende voor een volle zak met lekkernijen als yoghurt, zalm, spekjes, mozzarella, druiven en brood. 

Skip-tips van Jeff

  • Kruip niet over poorten en forceer geen sloten.
  • Laat het proper achter.
  • Neem niet meer mee dan je eten zal. Deel desnoods met vrienden.
  • Kijk in eerste instantie naar de houdbaarheidsdatum, maar hanteer vooral de ’look, smelll & taste’-regel. Ben je niet zeker, laat het liggen want voedselvergiftiging is geen pretje. 

Dit artikel werd geschreven door Binte Claes voor Frontaal (editie winter 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Tekening: Marie Bockaert
Foto : Pixabay Geralt

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X