• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gwen Bouchier

Als een medewerker van uw geliefde magazine Frontaal een mail krijgt van Gwen Bouchier, dan weet die hoe laat het is. Het sociale leven wordt on hold gezet en kinderen worden verwaarloosd om toch maar dat ene artikel voor Frontaal op tijd klaar te krijgen. Een gesprek met de persoonlijkheid die het redactionele overzicht bewaart.

Dag Gwen, bestaan er auteurs die hun stuk op tijd aanleveren?

De meesten werken echt tot op het gaatje, maar ik vind het straf dat ze het telkens weer doen!

Waaruit bestaat je taak als vrijwilliger bij Frontaal/GMF precies?

Ik probeer het redactiewerk bij Frontaal wat te coördineren. Op de redactieraad beslissen we welke onderwerpen we zullen aansnijden. We proberen om onszelf niet te veel te herhalen. Ik schrijf de auteurs aan, informeer hen over de lengte van hun artikel en ik stuur iedereen een digitale link door naar een mapje waar het stuk kan opgeladen worden. Al die info wordt ook nog eens bijgehouden in een excel file. Een tweetal weken voor de deadline bekijk ik alle mapjes, als ik zie dat er nog geen tekst of beeld is aangeleverd, schrijf ik de auteur nog eens aan. Alles moet nog eens nagelezen worden, dus is het belangrijk dat alles op tijd binnen is. Vroeger deed ik ook nog wat naleeswerk, maar dat lukt me niet meer. Daar hebben we andere vrijwilligers voor. Het leuke daaraan is wel dat je als nalezer een sneakpreview krijgt van de nieuwe Frontaal.
Je staat ervan versteld hoeveel research en werk er in sommige stukken kruipt, bijvoorbeeld om studies en cijfermateriaal om te zetten in iets leesbaars. We hebben enkele vaste schrijvers die het klappen van de zweep kennen. Maar het gebeurt natuurlijk dat iemand zijn stuk langer wil maken dan voorzien, of het anders wil aanpakken dan afgesproken. Of iemand wil zijn artikel doorschuiven naar een volgend nummer. Dan moet je een alternatief hebben voor die vrijgekomen ruimte. Dan probeer ik samen met Iris en Adelheid een oplossing te zoeken.

Hoe ben je als vrijwilliger bij GMF terecht gekomen?

Ik ben vertaler Frans/Engels, dus taal is altijd mijn ding geweest. Ik heb lang als administratieve kracht gewerkt bij de setup van klinische studies. Toen het terug begon te kriebelen om iets met taal en communicatie te doen, zocht ik een project waar ik wat meer ervaring in die richting kon opdoen. Ik was reeds lid van GMF en zag dat ze een “redactiebeest” zochten. Ik doe dit nu reeds 2 jaar en ik heb in die periode bij mezelf ook een evolutie naar een milieubewuster leven gemerkt. Ik herinner me nog dat ik – shame on me! – naar de eerste redactievergadering van Frontaal trok met een plastic waterflesje. Daar heeft niemand iets van gezegd, maar nu gebruik ik wel een herbruikbare fles.

Je was dus al lid van GMF voor je vrijwilliger werd?

Ja, dat komt door het cohousing project in Vinderhoute waar ik woon. Op de Gentse Feesten werden we aangesproken door het GMF. Het project van de MilieuAdviesWinkel sprak ons direct aan, omdat we bij cohousing ook interesse hebben in duurzaam wonen. Door het lidmaatschap bij GMF blijven we ook binding hebben met Gent. Gent is dan wel niet ver van Vinderhoute maar officieel horen we bij Lovendegem.

Heb je nog wilde plannen die je ooit wil realiseren bij Frontaal?

Ik denk dat er vooral nood is om het blad nog meer gelezen te krijgen. Ik zou graag de niet-leden beter bereiken, we zouden ons blad ook via andere kanalen moeten kunnen verspreiden. Er zijn bepaalde verdeelpunten, maar dat mag gerust meer zijn. We moeten vermijden dat we enkel ons eigen publiek aanspreken. Ook inhoudelijk hebben we bijvoorbeeld tegenstanders van het circulatieplan aan het woord gelaten. Je moet natuurlijk je eigen boodschap verspreiden, maar ook proberen te begrijpen waarom anderen daar anders over denken.
Nu, ik hoor van vrienden dat ze soms ruzie maken om Frontaal als eerste te lezen, dus ik denk dat het wel geapprecieerd wordt.

Wat doe je nog graag in je vrije tijd?

Het cohousing project waar ik woon vraagt heel wat engagement, dus daar ben ik ook actief betrokken. Daarnaast volg ik zangles jazz & blues en ga ik ook wekelijks trainen met mijn voetbalclub, FC Lembeke. En ik ben natuurlijk zeer graag bij mijn 2 kindjes.

 

Zelf vrijwilliger worden? Laat het ons weten via info[at]gentsmilieufront.be. Wij nodigen iedereen uit voor een kennismakingsgesprek.

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X