• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Warmathon Gent wordt duurzamer

17 december 2018 at 9:56am

Warmathon Gent schenkt bier in herbruikbare bekers, maar kan nog stappen zetten

Vorig jaar stelde Gents MilieuFront in een opiniestuk in de Standaard (ook te lezen op onze website) aan de kaak dat Stubru er te weinig in slaagt om het goede voorbeeld te geven op vlak van afval en milieu op evenementen zoals Music For Life en de Warmathon.

Herbruikbare beker doet intrede op de Warmathon

Naar aanleiding van dat stuk ging Gents MilieuFront in overleg met Stubru en de organisatoren. Voor de editie van 2018 worden er al een aantal stappen ondernomen om de milieu-impact te verminderen. In het persbericht van Studio Brussel lezen we dat er op de eventlocatie bier uit herbruikbare bekers (van Ecocup) wordt geschonken en de vuurkorven werden geschrapt. Ook komen er 1000 extra fietsenstallingen in de buurt van het evenement om het transport van bezoekers te verduurzamen.

Gents MilieuFront is blij met de stappen die Music For Life zet. Het evenement brengt veel teweeg, en trekt haar maatschappelijke meerwaarde nu ook door tot in de eigen organisatie. Music For Life gaf al veel, maar wil nu ook het goede voorbeeld geven. Hopelijk communiceert ze die ook actief aan alle deelnemers.

Nog mogelijkheden rond afval

Naast de positieve stappen die in Gent, Wachtebeke en andere locaties werden gezet, merken we ook nog wat werkpunten op. De afvalberg op de Warmathon in Gent blijft gigantisch: behalve bier worden alle dranken nog altijd in wegwerpverpakking aangeboden, en wellicht krijgen alle deelnemers bij de aankomst water in een plastic flesje aangereikt (net als vorig jaar). Luttele seconden later komen die op de afvalberg terecht. Nochtans bestaan er voor alle aspecten van dit type events oplossingen om ze zo goed als afvalvrij te gaan.

Park for Life

Daarnaast liggen zowel het Warmste Dorp (Wachtebeke) als de Warmathon in Gent (Blaarmeersen) op locaties met een beperkte verbinding met openbaar vervoer. Files in Gent en Wachtebeke zijn daar het logische gevolg van, want de locatie trekt automobilisten aan. Stad Gent, de organisatie en de uitbater van de Blaarmeersen (Farys) slagen er niet in om een ontradend beleid te voeren voor auto’s. Er wordt niet voorzien in openbaar vervoer op maat van het evenement, en betalend parkeren wordt niet ingevoerd. De opbrengst van dat betalend parkeren zou nochtans ook naar het goede doel kunnen gaan: Park for Life, een win-win voor milieu én de organisatie.

Gents MilieuFront loopt mee

Los van deze werkpunten is Gents MilieuFront een grote supporter van Music for Life en de geest van het evenement. We steunen actief de campagne en de doelstellingen van de Warmste Week: Gents MilieuFront loopt zaterdag zelf ook mee met in de Warmathon met een groep vrijwilligers. We duimen samen voor een nieuwe recordeditie en wensen de organisatie en alle medewerkers heel veel succes toe.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X