• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Regenwater opvangen? Simpel!

18 september 2019 at 4:25pm

De afgelopen drie jaar kampt Vlaanderen regelmatige met extreem droge periodes. In die periodes staan de regenwatertanks van Gentenaars leeg. En moeten we ons toilet doorspoelen en de tuin bewateren met drinkwater. Zonde! Dat vond Frank ook. 

Frank en Els wonen met hun twee kinderen in een rijhuis in Gent. ‘Bij de grondige verbouwing in 2008 plaatsten we een regenwaterput van 3000 liter en een pomp naar de toiletten. ‘Maar onze put werd enkel gevoed door een klein plat dak,’ zei Frank. ‘Hij stond dus de laatste jaren ook regelmatig droog. Het water van ons hoofddak ging gewoon rechtstreeks de openbare (en nog niet gescheiden) riool.’ Frank wilde dat aanpakken zonder heel zijn afvoerstelsel opnieuw open te leggen. 

regenwater diy tek 2nXAx

Frank kocht twee vulautomaten. Een vulautomaat begeleidt het regenwater vanuit de regenpijp naar de regenton. Wanneer de regenton vol zit, wordt het overtollige water afgevoerd in de regenpijp. Zo kan de regenton nooit overlopen. De vulautomaten monteerde hij op zijn regenwaterafvoer aan de straat- en tuinkant van zijn woning. De regenwaterafvoer aan de tuinkant verbond hij met een drie in serie geschakelde regentonnen van 300 liter. De regentonnen zijn uitgerust met een kraantje en worden gebruikt om de tuin te bewateren. ‘In de winter laat ik de regentonnen leeglopen in de ondergrondse regenwaterput’, zegt Frank. ‘Zo hebben we meer regenwater in onze put en kunnen de regenwatertonnen niet bevriezen’. 

De vulautomaat aan de voorkant van de woning heeft hij verbonden met een flexibele buis. Die buis loopt door de kelder van hun huis rechtstreeks naar de regenwaterput. ‘Zo komt het regenwater van de voorste dakhelft in mijn regenwaterput in plaats van in de riool,’ zegt Frank. ‘Dankzij deze kleine ingreep kan ik zo zelf meer water vasthouden en lokaal gebruiken. En ik hoef geen kraanwater te gebruiken om mijn toilet te spoelen. We kunnen op jaarbasis tot 20m² extra drinkwater besparen’.

kosten invest frank

Wil je meer weten hoe je zelf eenvoudig je regenwater kan opvangen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Steven Geirnaert voor Frontaal (editie herfst 2019), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X