• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

De beste apps op je boterham

19 augustus 2019 at 9:46am

Ze schieten als paddestoelen uit de grond, de duurzame apps. Allerlei applicaties die een groener leven moeten vergemakkelijken.
Tijd om die apps eens van tussen de boterham te halen en te testen of ze ook doen wat ze beloven.

afbeelding For good 1

De eerste en meest algemene app die ik testte heet For good. Deze app meet en compenseert je ecologische voetafdruk. Aan de hand van jouw persoonlijke gegevens probeert de app te simuleren hoeveel aardbollen er nodig zijn mocht iedereen volgens jouw levensstijl leven. 

Het werkt als volgt: je CO2-uitstoot wordt geschat aan de hand van je voedingspatroon, de manier waarop je je verplaatst en of je al dan niet gebruikt maakt van hernieuwbare energie. Daarnaast willen ze vooral bewijzen dat een duurzaam leven helemaal niet beperkend hoeft te zijn. Aan de hand van verschillende tips en alternatieven kan je kleine dingen aanpassen die milieuvriendelijker zijn.

Ik dacht aanvankelijk dat de app confronterend ging zijn, maar het is vrij motiverend. De tips en informatie die je krijgt, vertrekken vooral vanuit een positieve visie. Hun motto is ‘small steps, big deal’, en dat werkt. 

 

afbeelding HappyCow

 

De tweede app, HappyCow, wil de zoektocht naar voeding voor vegans en vegetariërs vergemakkelijken. Het werkt een beetje als Foursquare voor de kenners, maar dan louter voor restaurants die vegetarisch of veganistisch zijn – of op z’n minst die opties op hun menukaart hebben staan.

Daarnaast vind je in je buurt ook winkels, lokale markten, hotels, leverdiensten en dergelijke die duurzaam zijn.

HappyCow lijkt me super handig om ook op reis groenere keuzes te kunnen maken. Je kan zelf ook plaatsen toevoegen en ratings geven na een bezoek. Er hangt zelfs een hele online community aan vast, maar daar ben ik (nog) niet in ondergedompeld.

 

 

moovit2De laatste app die ik testte was moovit, een internationale app voor bus, metro en trein. Deze app lijkt op het eerste zicht vrij goed op de NMBS app.

Jammer genoeg beschrijft de app geen internationale of langere reizen. Maar het doet wat het belooft, en geeft snel en stipt aan hoe je je het best verplaatst. De grootste troef van deze app is dat je jouw locatie kunt aanpassen en dus overal ter wereld kan gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Je hebt dus maar één applicatie nodig die al het lokaal openbaar vervoer omvat. Ik gebruik hem alvast op mijn volgende trip!

Andere apps kort:

too good to go – populaire app tegen voedselverspilling – overschotten kan je ’s avonds afhalen bij de deelnemende restaurants

iNaturalist – dé app voor de echte natuurliefhebbers, herkent de planten in je omgeving. Werkt vrij goed, bijzonder leuk tijdens een wandeling

think dirty – een app die aangeeft hoe ‘clean’ je schoonheids- en kuisproducten al dan niet niet zijn 

free tap water – ook fan van gratis kraantjeswater op restaurant? Deze app verzamelt alle deelnemende restaurants in België!

Dit artikel werd geschreven door Birgit De Baere voor Frontaal (editie herfst 2019), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X