• Wij zijn GMF

    An, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

GMF, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11, Oxfam-Solidariteit en Greenpeace hebben vragen bij uitbreiding van Cargill NV

16 januari 2020 at 1:01pm
  • Vragen bij gebruik van soja voor productie biobrandstoffen en betrokkenheid soja bij ontbossing in Latijns Amerika
  • Onduidelijkheid over gepland gebruik afvalstoffen
  • Overheid moet strikte opvolging en bindende voorwaarden opleggen

Cargill NV plant een uitbreiding van haar vestiging in de Gentse Kanaalzone. GMF, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11, Oxfam-Solidariteit en Greenpeace hebben vragen bij uitbreiding van Cargill NV stellen zich vragen bij de herkomst van hun grondstoffen. Cargill gebruikt soja en andere landbouwgewassen voor onder andere de productie van biodiesel. De productie van soja leidt op vele plaatsen tot ontbossing  maar kent ook andere milieuproblemen (pesticiden, vernietiging natuurlijke graslanden,…).Bovendien zet de productie van biobrandstoffen op basis van landbouwgewassen druk op de voedselzekerheid en andere mensenrechten.

De aanvraag bevat de uitbreiding van de activiteiten van Cargill NV. De titel van de uitbreiding luidt: “Het veranderen van een productiebedrijf van plantaardige oliën en biodiesel”.

Specifiek wil Cargill NV twee grote projecten realiseren:

  1. Het Ganda/Picasso project: een capaciteitsuitbreiding van de crush- en raffinage afdeling waar ze alternerend Soja en raapzaad in kunnen verwerken. Hier zijn vooral vragen te stellen bij de afkomst van soja en het effect op ontbossing en mensenrechten. Algemeen veroorzaken eerste generatie biobrandstoffen vaak meer problemen dan dat ze oplossen.
  2. Het Midas-project: een nieuwe installatie voor de productie van “advanced biodiesel”. Hierbij heeft GMF vragen bij de afkomst van de ‘afvalstoffen’ die Cargill NV denkt te gebruiken. 

GMF vraagt dat de provincie de vergunning weigert voor uitbreiding van de verwerkingscapaciteit crush en semi-raffinage  (Ganda/Picasso project) en vraagt minimaal meer transparantie en strikte voorwaarden voor de Advanced Biodiesel facility die Cargill wil bouwen (MIDAS project). 

GMF vraagt dat de stad Gent kritisch vragen stelt bij de productie en het gebruik van biobrandstoffen in tijden van klimaatcrisis en transparantie en bijkomende voorwaarden suggereert. 

GMF vraagt dat North Sea Port sturend optreedt over welk soort activiteiten ze wil in de haven. North Sea Port heeft een duurzaamheidsbeleid. GMF vraagt dat ze dan ook een beleid uitwerkt waarbij ze de bedrijven in de haven meeneemt in een pad naar een haven waar geen producten meer verhandeld worden die afkomstig zijn van (vaak illegale) ontbossing en schendingen van mensenrechten.  

Lees het volledige bezwaarschrift hier. 

Voor meer informatie over de algemene problematiek van biobrandstoffen, zie ‘Geen voedsel in mijn tank! Evaluatie van het Belgische biobrandstoffenbeleid n°3’, september 2019, Inter-Environnement Wallonie, 11.11.11, Oxfam-in-België, FIAN België, Greenpeace België, Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en CNCD-11.11.11. Via https://www.11.be/artikels/item/ngo-s-voeren-actie-tegen-biobrandstoffen-op-basis-van-voedsel

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X