• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Gents MilieuFront vraagt om een ambitieus klimaatbeleid in Brussel

29 november 2018 at 2:07pm

Gents MilieuFront vraagt om een ambitieus klimaatbeleid in Brussel

2 december komen tienduizenden Belgen op straat voor het klimaat. Meer dan nodig, want sinds het Akkoord van Parijs is de Belgische CO2-uitstoot alleen maar verder gestegen. Climate Express en Klimaatcoalitie, de organisatoren van de ‘Claim the Climate’-mars, eisen een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid. En met hen vele andere verenigingen, zoals Gents MilieuFront (GMF). Zondag vertrekken ze, samen met nog een pak andere Gentse middenveldgroepen, met de trein richting Brussel. Vrijdag vertrekt er ook een groepje met de fiets naar Polen.

“Overal te lande zijn mensen al weken aan het plannen hoe ze zondag naar de klimaatmars komen”, zegt Charlotte Scheerens, woordvoerder van Climate Express. “De teller staat al op meer dan 36.000 aanwezigen. Burgers zijn in beweging, maar de politiek staat stil. Op 2 december tonen we dat het klimaat van ons allemaal is en eisen wij een toekomstplan.”

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog altijd worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 2014 opnieuw stijgt. De Belgische ambitie en acties moeten dringend een versnelling hoger schakelen.

“Het klimaat verandert en dat voelen we allemaal”, zegt Scheerens. “In onze steden stikken we in de vuile lucht, elk jaar spenderen we miljoenen aan droogteschade voor onze landbouwers en afgelopen zomer was een van de warmste ooit in ons land. Bijna wekelijks worden we geconfronteerd met beelden van bosbranden en overstromingen elders in de wereld.”

Daarom zetten ook Gents MilieuFront en co nu zondag mee de mars op Brussel in, om samen met tienduizenden andere burgers en organisaties een krachtig signaal te geven. Gedrapeerd met toeters en vlaggen verzamelen honderden Gentenaren zondagochtend aan Gent Sint-Pieters. Daar zullen ze samen de trein richting Brussel nemen.

Vrijdag vertrekken uit Gent ook 4 mensen met de fiets naar Polen (Katowice – plaats van de klimaattop). Eén van hen is vrijwilliger van Gents MilieuFront . Meer over hun tocht lees je hier.

De klimaatmars start aan het Brusselse Noordstation en eindigt in het Jubelpark. De betogers zullen onderweg langs zes checkpoints wandelen die de politieke eisen op een visuele en interactieve manier uitleggen. “Het wordt niet zomaar een mars, maar een beleving”, zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. “De mobilisatie start lokaal: ‘s morgens vertrekken er al lopers, go-carts en fietsers vanuit heel het land richting Brussel. Later op de dag volgen nog duizenden mensen per bus en trein. ‘s Middags vertrekt de mars dan in 2 stromen: fietsers en wandelaars volgen een aparte route en komen weer samen in het Jubelpark voor een heus klimaatspektakel.”

Een ambitieus klimaatbeleid. Ook lokaal!

 Ook lokaal moet de politiek werk maken van klimaatverandering. In oktober deed Gents MilieuFront nog een oproep om klimaat centraal te stellen in de onderhandelingen over het nieuwe Gentse bestuursakkoord.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X